![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Tobik-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam tablicę przedstawiającą się tak:
Pozniej mam tablicę i teraz jak pobrac nazwy krajów, tablic $tablica[1] i $tablica[3] (numerow z tablicy $id, nie wiem jak sformułowac te pytanie). z gory dziękuję. Bawie sie juz z tym od jakis 3 h i nie ogarniam tego za nic w swiecie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 5 Dołączył: 18.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- http://tropmy.net - narzędzie do badania usability stron WWW.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--Tobik-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Okej, oba kody działają za co dziękuję, tylko teraz kolejny problemik, jezeli juz damy tak to nie działa, a tak to wlasnie musze wykozystac:
jezeli zrobimy tak jak wczesniej tablice poprzez print_r zwraca w postaci
A jezeli zrobimy tak jak napisalem powyzej zwraca:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$num teraz u Ciebie jest stringiem, więc możesz wpisywać nawet 1,2,3,5,6,7,4,4,56,34,4,6,7 a dalej Ci wyświetli
[0] => 1,2,3,5,6,7,4,4,56,34,4,6,7 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$id = explode(',', $num);
|
|
|
--Tobik-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Szymciosek to akurat zakumałem, az tak zielony nie jestem ;P
Evinkowi dziękuję, explode zadzialalo ![]() Adminow proszę o danie podziękowan panom: Evinek i emkej Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Jak uzyskac klucz jezeli mamy tylko kraj np. Polska? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Przy okazji jeszcze jedno pytanie. Jak uzyskac klucz jezeli mamy tylko kraj np. Polska? Zacznij może wkoncu korzystać z manuala... Ppo to go wymyślono by na forum banalnych pytań nie zadawaćhttp://www.php.net/manual/en/function.array-search.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nospor zawsze wypowie się raz, i sprawa rozwiązana
Widać że panuje nad tym forum ^^ -------------------- Tak dużo problemów, Tak mało amunicji...
|
|
|
--Tobik-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Sęk w tym, ze mi cos to nie działa. Podaje funkcję jaką napisalem:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cięzko sprawdzić co dane zawierają?
I wszystko jasne -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--Tobik-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wciąz nie działa... a przez echo zwraca taki oto ciąg:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 280 Pomógł: 46 Dołączył: 23.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkość liter ma znaczenie w tej funkcji (sprawdzałem).
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Wciąz nie działa... No pewnie ze nie dziala.... przeciez to co ja ci podałem to debugowanie skryptu a nie jego naprawa.... Teraz jak wół widać co jest problemem i co wspomniał już Evinek
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--Tobik-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tyle ze, podaje w $kraj wielkosci liter tak jak mam w tablicy i wciąz funkcja zwraca liczbę 0.
|
|
|
![]()
|
|
0 to poprawny wynik array_search. To poprostu index 0 - indeksy numorewane są od 0.
Gorzej jakbyś dostawał FALSE. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--Tobik-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tylko tyle, ze nie uzywam akurat tablicy z krajami. Podalem tylko taki przykład, a w mojej tablicy nie znajduje sie index 0. Po podaniu wartosci(podaje taką jaka jest w tabeli) powinien wyskoczyc numerek 8 cyfrowy ;p
|
|
|
![]()
|
|
To może łaskawie pokaż var_dumpy z danych na których faktycznie operujesz.... naprawdę mamy wróżyć z fusów?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I powtarzam: jesli array_search zwrócił ci dokładnie 0 a nie FALSE, znaczy że znalazł wartosc pod indeksem 0 - tyle w temacie. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
--Tobik-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nomm okej, prosze bardzo, daje wszystko
![]() funkcja:
Komenda:
To co zwraca:
Ostatni index 0 jest wynikiem dodania przez nasz owy problem jakim jest zwracanie zera. |
|
|
![]()
|
|
No i czego piszesz ze zwraca 0 skoro widać jak wół ze zwraca FALSE..... nie mam już na ciebie sił.
To jest moje ostatnie zdanie w tym wątku: array_search działa na tablicy jednowymiarowej. Ty zaś dla array search zapodajesz tablicę wielowymiarową. Dziękuję i dowidzenia. Było miło ale się skończyło ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 20:03 |