![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 2.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich! Chętnych mi pomoc a nawet tych którzy raczyli zajrzeć tutaj z czystej ciekawości.
Po morderczych cieżkich próbach, przeszukaniu chmury, pozstanowiłem napisać na forum, jak to zwykły człowiek z problemem. A mianowicie problemy sa dwa, lecz wszystkie te dotycza intrukcji if. 1.Pierwszy skrypt miał sprawdzać czy dana nazwa pliku istnieje, jesli istnieje, to nic nie robi, a jeśli nie to tworzy plik o danej nazwie wpisanej przez uzytkownika w formularzu.
W tym problem, że mój skrypt tak czy siak robi nowe pliki, nowe to złe słowo... Zastępuje je nowszymi. 2.Drugi skrypt miał za zadanie wpisać pewną treść do pliku o którym wspominałem w podpunkcie pierwszym, poczym przekierować na strone z plikiem.
W tym problem jak dobrze wiemy, header musi być na poczatku skryptu. Właśnie tutaj jest kolejny haczyk, jesli header zostanie wpisany poprawnie to od razu przekierowuje użytkownika na daną stronę, bez wypisania formularza. Kompletnie nie mam pomysłu na to. Proszę was drodzy koledzy, koleżanki o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$nazwa_do_sprawdzenia = '$temat.php';
$nazwa_do_sprawdzenia = 'temat.php'; temat.php to plik, a nie zmienna. header nie musi być na początku, są zasady dotyczące tego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 2 Dołączył: 4.07.2008 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
oj , jestem na poziomie przypominania sobie programowania
![]() if(empty($czy_plik_istnieje)) { }else{} lub if($czy_plik_istnieje==null) { } else { } a co do drugiego problemu: z tego co wiem to header(' '); a nie header( " " ); a czy coś jeszcze ... nie wiem ![]() pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 2.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$temat - to zmiena
$temat.php - to zmiena z dopiskiem .php skrypt ma sprawdzic czy plik o nazwie ktora znajduje sie w zmienej $temat istnieje to strasznie fajnie ze header nie musi byc na poczatku ale jak mi to ma pomoc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 2 Dołączył: 4.07.2008 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
$nazwa_do_sprawdzenia = '$temat.php'; $nazwa_do_sprawdzenia = 'temat.php'; temat.php to plik, a nie zmienna. header nie musi być na początku, są zasady dotyczące tego. header w takim przypadku nie musi być na początku... zadziała. Nie zadziała np. przy header('Content-type: image/jpeg'); pozdrawiam koledzy po fachu... pomocy przy temacie 'minimalizacja zdjęć - problem' ... bo mnie to wstrzymuje w pracy. Jest na tablicy . pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat $temat - to zmiena $temat.php - to zmiena z dopiskiem .php Czyli powinno być
albo
Ten post edytował !*! 27.06.2012, 10:07:32 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Lipa, wypisuje mi ,,Nazwa Tematu już jest zajęta, proszę wpisać inną." na samym poczatku przed wypelnieniem formularza, a co najlepsze katalog z plikami jest pusty wiec nie moze byc temat zajety
Warning: fwrite(): supplied argument is not a valid stream resource in /home/dawtuz94/domains/yoursound.pl/public_html/skrypt.php on line 48 Wiersz 48 to właśnie ten: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak, ma być w cudzysłowiu zmienna jeśli już albo napisz to tak: $nazwa_do_sprawdzenia = $temat.'.php'; Ten post edytował Szymciosek 27.06.2012, 10:10:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeczytaj raz jeszcze to co napisałem i popraw kod. Poza tym
To jakaś bzdura, po co w ogóle przepisujesz to do zmiennych? Wpisz to od razu do IF Ten post edytował !*! 27.06.2012, 10:11:02 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Pokaż kod po zmianach.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Ciekawi mnie jeszcze fakt, że sprawdzasz czy plik istenieje temat.php... a później tworzysz go w jakimś katalogu... a sprawdzane jest w tym miejscu, gdzie masz ten plik php Ten post edytował Szymciosek 27.06.2012, 10:15:02 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
A wiesz do czego służy empty? to po co ją dajesz w warunku, wyrzuć. I Szymciosek zauważył dobrą rzecz z katalogiem.
Ten post edytował !*! 27.06.2012, 10:17:24 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Dalej nie sprawdza czy plik o takiej nazwie istnieje, tylko dodaje. Nie widze błędu z katalogiem, to jedyna rzecz która mi działą. A co do Empty. To nie wiem do czego sluzy i ktos kazał wpisać to wpisałem. Ten post edytował AuronDiel 27.06.2012, 10:24:03 |
|
|
![]()
|
|
Sprawdzacz czy plik istnieje w katalogu gdzie jest skrypt, a później chcesz go otwierać w katalogu sc/$kategoria/$temat.php ? To raczej nie jest poprawne.
Cytat A co do Empty. To nie wiem do czego sluzy i ktos kazał wpisać to wpisałem. Zauważ że ten ktoś się nie znał, a Ty powinieneś to sprawdzić. Ten post edytował !*! 27.06.2012, 10:27:03 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
U mnie działa tak, tworzy plik jeśli go nie ma i wyświetla info jeśli jest
!*! o tym samym napisałem wyżej, dlatego dziwne to mi się wydało. Autor: Co zwraca przed całym skryptem echo $temat ? Ten post edytował Szymciosek 27.06.2012, 10:26:35 |
|
|
![]()
|
|
FAKTYCZNIE!
Dobra! Dzięki! Nie skapłem się, już to poprawiłem i działą. Ale dalej jak myślałem nawale header. Wypisuje błąd ,,Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/daw/domains/pl/public_html/skrypt.php:5) in /home/daw/domains/pl/public_html/skrypt.php on line 51"
|
|
|
![]()
|
|
ob_start() na początku skryptu
ob_end_flush() na końcu skryptu |
|
|
![]()
|
|
Wyświetlasz coś w echo, lub html przed tym. Było już wiele razy na forum. na początku index.php wklej ob_start();
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:28 |