![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam dwie różne tabele: cena ----------------------- id | wartosc | ----------------------- 1 | cena 1 | 2 | cena 2 | 3 | cena 3 | 4 | cena 4 | terminy -------------------------------------- |id | rok | nazwa | ilosc_miejsc | -------------------------------------- | 1 | 2013| term1 | 2 | | 2 | 2013 | term2| 1 | | 3 | 2013 | term3 | 4 | | 4 | 2013 | term4 | 4 | Chciałbym wyświetlić na stronie wszystkie terminy z tabeli "terminy" (np. pętlą while) ale dodatkowo, żeby przy każdym wyświetlonym terminie była jeszcze podana cena np. -------------------------------------------- Termin: term1 --------------------------------------------- Ilość Wolnych miejsc: 2 --------------------------------------------- Cena: cena 2 --------------------------------------------- Mam taki kod:
Wiem, że w zapytaniu SQL jest błąd bo wyświetla mi ilość wierszy z tabeli "terminy" razy ilość wierszy z tabeli "cena". Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić na właściwy tor? Ten post edytował sorex 26.06.2012, 13:21:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No a po jakim niby polu łączą się te obie tabele?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie sęk w tym że nie wiem jak je połączyć.
Czy da radę id.cena = ilosc_miejsc.terminy ? Ilość terminów będzie stała. Ilość Cen również. Ten post edytował sorex 26.06.2012, 13:38:44 |
|
|
![]()
|
|
Ja się ciebie najpierw pytam po jakim polu tu cchiałbys je łączyc...... nie rozumiesz prostego pytania? No w jakiś logiczny sposób rekord z tabeli pierwszej jest powiazany z rekordem z tabeli drugiej. I o to logiczne powiązanie się ciebie pytam, bo póki co tego nie widac
Cytat Czy da radę id.cena = ilosc_miejsc.terminy ? Ty tak na poważnie? A co ma cena do terminu?Cytat Ilość terminów będzie stała. Ilość Cen również. Czyli co? Pole ID z pierwszej tabeli będzie odpowiadać polu ID z drugiej tabeli? No to łącz po ID
|
|
|
![]()
|
|
Nie mogę łączyć po ID ponieważ ilośc wolnych miejsc jest zmienna.
Zrobiłem takie zapytanie, jednak w dalszym ciągu nie działa jak powinno.
Ten post edytował sorex 26.06.2012, 13:47:37 |
|
|
![]()
|
|
....
A co ma ID z jednej tabeli do ilosci miejsc z drugiej tabeli?? No pomyśl trochę co ty wypisujesz :/ Jeśli w twojej logice, ID z obu tabel łączą się ze sobą, to i masz to w zapytaniu zrobić ..... ON ilosc_osob.id=terminy.id...... i już. ALe to przy założeniu, że ID odpowiadają sobie nawzajem. Na dobrą sprawę ze wszystkich pól co tu masz to tylko to może być łączone po ID. |
|
|
![]()
|
|
Wydaje mi się, że mogę połączyć ID z Ilością osób.
W tabeli ceny jest id (od 1 -14) W tabeli Terminy jest (1 -14 ilość osób ) To się nie zmieni (w obu tabelach nie zmieni się ilość wierszy). Zmieniać się będzie tylko ilośc_miejsc. Czy w dalszym ciągu źle myślę? Bo chyba musze się wrócić do Przedszkola :/ Ten post edytował sorex 26.06.2012, 14:01:57 |
|
|
![]()
|
|
No jesli liczba osób jest odpowiednikiem ID z tabeli ceny.... to tak, możesz tak łączyć. Aczkolwiek nazewnictwo tych kolumn wskazuje że tak być nie może.
Kurcze, chlopie, sprawa jest banalnie prosta: to ty tworzyłes te tabele? Jeśli tak, to nie wiesz po co to tworzyles i z czym masz to łączyc? Jeśli nie ty to tworzyłeś to faktycznie idzie tylko zgadywać co jest czym. |
|
|
![]()
|
|
No poplątałem się chyba we wszystkim ale już jestem na prostej.
Zrobiłem to w ten sposób (nie wiem czy może tak zostać):
Ten skrypt generuje mi cos takiego: (IMG:http://img837.imageshack.us/img837/9910/tesths.jpg) wyświetla ilość pól w liście rozwijalnej w zależności od ilości wolnych miejsc, jesli miejsc jest zero, przycisk Rezerwuj jest wyłączony Ten post edytował sorex 26.06.2012, 14:35:51 |
|
|
![]()
|
|
Cytat nie wiem czy może tak zostać Widze ze teraz łączysz po ID. Poraz kolejny więc powtarzam: jeśli logiczne łączenie obu tabel ma się odbywać właśnie przez pola ID to, tak, może tak zostać. Tu naprawdę nie ma żadnej filozofii.Jeśli to ty robiłeś te tabele, to w ogóle nie wiem po co w ogóle tworzyłeś tabele z ceną. Nie lepiej było poprostu dodać ją jako kolejna kolumna w tabeli terminy? |
|
|
![]()
|
|
Jeśli to ty robiłeś te tabele, to w ogóle nie wiem po co w ogóle tworzyłeś tabele z ceną. Nie lepiej było poprostu dodać ją jako kolejna kolumna w tabeli terminy? Masz rację. Sam sobie zagmatwałem wszystko (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No ale już działa więc dziękuję bardzo za pomoc. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:04 |