![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie za bardzo wiedziałem gdzie to umiescić ale SEO wydaje się najlepszym działem.
Szybkośc to istotny czynnik w SEO więc mam kilka pytań odnosnie tego narzędzia: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights Badałem stronę: alcoblow.pl wynik 86/100 Kilka pytań z tym związanych: Określ zestaw znaków myslałem, że chodzi <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=utf-8"> ale to jest na stronie więc pierwsze pytanie o co kaman z tym zestawem znaków ? Wstrzymaj znalizowanie z tego co czytałem to chodzi o to żeby JS nie był parsowany przy ładowaniu strony, kiedy jednak ustawiałem dla bibliotek w ten sposób w sekcji <head> nie smiga tzn. JS się nie wczytuje:
Wykorzystaj pamięć podręczną przeglądarki tu jak rozumiem chodzi o ustawienia na serwerze. Ktoś wie co trzeba konkretnie poustawiać w przypadku Apache anu uaktywnić cache ? Z góry dziękuję ![]() -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zauważ, że każda uwaga to link... Nie kliknąłeś go chyba, bo byś miał wyjaśnienie co i gdzie jest nie tak.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kilkałem w te linki stąd moje uwagi
![]() -------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
W takim wypadku:
1) Zestaw znaków tyczy się zapewne nie tyle oznaczenia w znaczniku head czy tagu, ale nagłówków wysyłanych razem z plikami 2) Możliwe, że chodzi o przerzucenie miejsca wywołania JS z sekcji head przed zamknięcie tagu body, czyli w zasadzie na sam koniec. W tym wypadku strona zostanie pobrana i zrenderowana oraz zdziałają style CSS, gdyż przeglądarki najczęściej już renderują stronę z nadchodzących fragmentów kodu html, choć nie jest on jeszcze cały przesłany. Przerzucenie kodu JS na koniec kodu pozwala więc wygenerować stronę wcześniej niż ruszą do działania skrypty. 3) Tutaj chodzi o ustawianie w nagłówkach czasu życia w cache przeglądarki plików. Można uwzględnić choćby mod_expires także po stronie serwera czy też pokusić się już o przejście na html5 i tam pobawić się z wersją offline i w pliku manifestu pocache'ować trochę ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
dzięki za zainteresowanie
1. Pobawię się jeszcze w zmienianie ustawień po tego nie próbowałem ![]() 2. Tyle, że w przypadku strony alcoblow.pl jesli przerzucę pliki bibliotek (jquery, jquery cycle) na sam koniec to jest lipa bo nie zaczytuję skryptów 3. Z tym walczyłem ale Google speed test się wciąż pluje: Wykorzystaj pamięć podręczną przeglądarki Ustawiałem przez .htaccess Cytat <IfModule mod_expires.c> <FilesMatch "\.(json|pdf|swf|bmp|gif|jpeg|jpg|png|svg|tiff|ico|flv|js)$"> ExpiresActive On ExpiresDefault "access plus 1 year" Header append Cache-Control "public" </FilesMatch> </IfModule> Dałem też tak jak tutaj w/g tego poradnika http://blog.kamilbrenk.pl/http-expires-w-apache/ oczywiście ustawiałem wymiennie a nie dwa na raz ![]() Cytat <IfModule mod_expires.c> Header set cache-control: public ExpiresActive on ExpiresDefault "access plus 1 month" ExpiresByType text/html "access plus 1 hour" ExpiresByType application/rss+xml "access plus 1 hour" ExpiresByType image/png "access plus 1 month" ExpiresByType image/jpg "access plus 1 month" ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 month" ExpiresByType video/ogg "access plus 1 month" ExpiresByType audio/ogg "access plus 1 month" ExpiresByType video/mp4 "access plus 1 month" ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year" ExpiresByType font/ttf "access plus 1 year" ExpiresByType image/svg+xml "access plus 1 year" </IfModule> -------------------- gry flash online
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:43 |