![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2004 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej, wydaje mi sie ze istanieje w php mechanizm generowania loswej liczby, moglby mi ktos takowy przytoczyc ?
-------------------- wzory cv i szablony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten kod zwróci raczej dużą licze, jeżeli chcesz liczbe z jakiegoś zakresu to wywołujesz funkcje rand z 2 argumentami - pierwszy to dolny prób a drugi to górny prób przedziału... -------------------- errare humanum est
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 28.01.2004 Skąd: Bochnia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(cim @ 2004-08-16 21:20:31)
ten kod zwróci raczej dużą licze, jeżeli chcesz liczbe z jakiegoś zakresu to wywołujesz funkcje rand z 2 argumentami - pierwszy to dolny prób a drugi to górny prób przedziału... wielkie dzieki ![]() -------------------- wzory cv i szablony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
heh moze sie przydam, tez sie ucze i akurat przerabialem ten temat
![]()
losowa liczba od 0-20 wlacznie, wypisuje 20 losowo generowanych liczb i wypisuje ile razy w tablicy znalazla sie $szukana odsylam tez do manuala: Cytat rand (php 3, php 4 , php 5) rand -- Wygeneruj liczbę losową Opis int rand ( void ) int rand ( int min, int max) Jeśli wywołana bez opcjonalnych argumentów min i max, funkcja rand() zwraca liczbę pseudolosową z przedziału pomiędzy 0 a RAND_MAX. Jeśli potrzebujesz liczby losowej z przedziału np. od 5 do 15 (włącznie), użyj rand (5,15). W starszych wersjach php trzeba było najpierw zainicjować generator liczb losowych za pomocą funkcji srand(). Począwszy od php 4.2.0 nie jest to już konieczne. Notatka: W wersjach przed 3.0.7 argument max znaczył zakres. Aby otrzymać takie same wyniki w tychże wersjach, należy użyć rand (5, 11) aby otrzymać liczbę losową z przedziału od 5 do 15. Pozdorwienia, mam nadzieje, ze pomoglem ![]() I mam jeszcze pytanie: czyli wychodzi na to ze nie trzeba juz inicjowac (?) srand(time()) ? Ten post edytował tes 16.08.2004, 20:46:13 -------------------- czemuja?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 18.08.2004 Skąd: Jastrzębie Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat I mam jeszcze pytanie: czyli wychodzi na to ze nie trzeba juz inicjowac (?) srand(time()) ? Nie trzeba, chyba że chcesz wygenerować konkretny ciąg liczb pseudolosowych, podajesz srand(liczba). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki
![]() -------------------- czemuja?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 02:01 |