![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 1 Dołączył: 3.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam skrypt ktory ma odbierac nazwe pliku w zmiennej get i chce zabezpieczyc zeby nie dalo sie zrobic ../nazwapliku.php W artykule z h@cking czytalem zeby to zrobic na eregi ale jest to przestarzala funkcja ktora nie dziala poprawnie, na preg_match nie moge tego zrobic bo zawsze zwraca mi true wiec jak ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
może pokażesz regexp'a, ale jak zwraca Ci true to znaczy, że się dopasowało - czyli masz plik potencjalnie niebezpieczny - i teraz wystarczy to zanegować i już będzie działać, chociaż to jest taki mój domysł...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wystarczy Ci samo basename ?
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast basename proponuje pathinfo() i masz na tacy rozszerzenie pliku
![]() Ten post edytował Sephirus 25.06.2012, 08:39:44 -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 1 Dołączył: 3.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
daje preg_match na
Cytat @([0-1a-zA-Z]+)@i ale jak dam np Cytat dsadsa321fds%#$@^$ daje result 2 wiec true nie chodzi mi o rozszerzenie pliku bo je i tak usuwam i akceptowane jest tylko jedno, ale chodzi mi o wstrzykniecie kodu albo podanie nazwy pliku z katalogu nizej. Ten post edytował Octobus 25.06.2012, 08:57:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa, bo liczby mogą być od 0 do 1 w Twoim wyrażeniu, oraz "i" na końcu nie jest Ci potrzebne.
Prócz tego użyj funkcji jakie podali wyżej. Ten post edytował !*! 25.06.2012, 09:12:13 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:32 |