![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-tomek1712- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam wszystkich forumowiczów
jestem zielony zatem proszę o wyrozumiałość chcę prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu dla mnie niebagatelnie skomlikowanego ,a zapewne dla wprawionego programisty banalnego . otórz w moim serwisie pisanym w PHP pojawia się błąd przy dodawaniu zdjęć : Warning: copy(../banners/akcja.jpg) [function.copy]: failed to open stream: Permission denied in /home/aukcjewaka/domains/aukcje-wakacje.pl/public_html/config/functions.php on line 110 Error: Failed to copy /tmp/phpTFQPlu... pogrzebałem trochę w plikach jak wskazuje funkacja i znalazłem tą linię 110 ale co wniej jest nie tak już za bardzo dojść nie mogę : function uploadFile($file,$fileName,$destDir,$overwrite=FALSE) { $success = FALSE; if ($file!=""&&$file!="none") { if(file_exists($destDir.$fileName)) unlink($destDir.$fileName); $success = TRUE; $copyPath = $destDir.$fileName; if (copy($file, $copyPath)); { tu linia 110- print ("Error: Failed to copy $file...<br>"); $success = FALSE; } co z tym mogę zrobić? bardzo będę wdzięczny za pomoc pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Jak wskazuje komunikat nie masz praw do zapisu w katalogu banners
lub Istnieje już plik akcja.jpg i nie masz prawa jego nadpisania -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-tomek1712- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzięjuję za odpowiedź
od razu przystąpiłem do sprawdzania i ... zmieniłem chmody na 777 ( mam nadzieję , ze to bezpieczne ) i spróbowałem wstawić obraz z panelu admina np. banner wszedł za piwerwszym razem ale ... i zniknął kominikat jaki przedstawiłem wyżej , został jedynie : Error: Failed to copy /tmp/php8du6o5... po usunięciu tego bannerka chciałem powtórzyć czynność i ... niestety zdjęcia ( bannerki ) nie ładują się , komunikatu o blokadzie dostępu nie ma jakiś pomysł ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
if (copy($file, $copyPath)); - usun srednik z tej linii
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-tomek1712- |
![]()
|
Goście ![]() |
usunąłem ten średnik
mam prośbę czy możemy wrócić do rozmowy jutro ? właąsnie żona ma dla mnie zadanie więc proszę o cierpliwośc i wyrozumiałość , a ja dziękuję na razie za pomoc i poświęcony czas pozdrawiam Tomek |
|
|
-tomek1712- |
![]()
|
Goście ![]() |
witam ponownie
dziękuję za cierpliwość i pomoc w próbie rozwiązania problemu zatem wracasjąc do niego chcę zapytać jak to mogło być ( co może być przyczyną ? ) , że po ustwieniu chmodów na 777 w folderze banners pierwsze wgranie bannera powiodło się , a następne już nie ? zastanawiające ? |
|
|
![]()
|
|
Ale czy kolejny baner ma taką samą nazwę jak ten co już jest wgrany?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-tomek1712- |
![]()
|
Goście ![]() |
próbuję z innymi bannerami ( o innej nazwie )
kiedyś wchodziły takie same w różnych częściach serwisu bez kłopotu można było dodać nawet jeden pod drugim zastanawia mnie komunikat : Error: Failed to copy /tmp/phpqMI2Aw... czyżby to mogłobyć spowodowane ,że w foloderze tem nic się nie zapisuje ? tamten poprzedni komunikat nie występuje dostęp jest po zmianie chmodów |
|
|
![]()
|
|
Pokaż kod po zmianach
|
|
-tomek1712- |
![]()
|
Goście ![]() |
dla próby zmieniłem ponownie w katalogu banners chmody na 755
po próbie wczytania obrazka o nazwie ( wakacje 1 ) wystąpił komunikat : Warning: unlink(../banners/wakacje 1.jpg) [function.unlink]: Permission denied in /home/aukcjewaka/domains/aukcje-wakacje.pl/public_html/config/functions.php on line 107 czyli brak dostępu ... ale trzeba zwrócić uwagę na fakt , że teraz komunikat podaje linię 107 , anie jak wcześniej 110 i sprawdziałem kolejny raz ze zdjęciem o nazwie ( wakacje 2 ) występuje komunikat z oznaczeniem linii 110 i sprawdziłem kolejny raz - znów wprowadziłem chmody na 777 i wczytałem obrazek - wczytał się kolejny obrazek znów się wczytał ,a kolejny już nie |
|
|
-tomek1712- |
![]()
|
Goście ![]() |
o kod :
return $success; } function uploadFile($file,$fileName,$destDir,$overwrite=FALSE) { $success = FALSE; if ($file!=""&&$file!="none") { if(file_exists($destDir.$fileName)) unlink($destDir.$fileName); $success = TRUE; $copyPath = $destDir.$fileName; if (copy($file, $copyPath)) { print ("Error: Failed to copy $file...<br>"); $success = FALSE; } } return $success; } |
|
|
-tomek1712- |
![]()
|
Goście ![]() |
jak w poście nr 10 spróbowałem ustawić chody na 755 i potem 777 i potem wczytywać obrazki , teraz nic to nie dalo
zatem dlaczego raz zadziała , a raz nie ? oto jest pytanie zastanawiające .. |
|
|
![]()
|
|
if (copy($file, $copyPath)) {
print ("Error: Failed to copy $file...<br>"); Przeciez ty komunikat bledu wyswietlasz jak się uda ![]() nie: if (copy($file, $copyPath)) { a: if (!copy($file, $copyPath)) { -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-tomek1712- |
![]()
|
Goście ![]() |
nadpisałem plik i sprawdziłem wczytywanie obrazków kilkakrotnie
wszystko działa jestem bardzo wdzięczny za okazaną cierpliwość i pomoc cieszę się , że można spotkać choć przez net życzliwych i pomocnych ludzi jeszcze raz dziękuję Tomek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 03:54 |