![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
Chciałbym Was zapytać jaki serwer powinienem wybrać aby postawić sklep na skrypcie Magento? Na jakie parametry powinienem zwrócić uwagę? Kiedyś miałem już postawiony taki sklep na serwerze: http://linuxpl.com/Konto-W1GB_f_2_pakiet_19 i chodziło to strasznie wolno :/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
na pewno nie shared - musi być dedyk albo vps lub inny skrypt sklepu, magentoo o ile jest napisany "z użyciem nowych technologii" to szybki i optymalny nie jest.
W sumie to ciężko znaleźć optymalny sklep, najlepiej wziąć na warsztat przejrzyście napisany projekt i samemu zoptymalizować - OpenCart? Ten post edytował wNogachSpisz 21.06.2012, 10:33:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na pewno nie shared - musi być dedyk albo vps lub inny skrypt sklepu, magentoo o ile jest napisany "z użyciem nowych technologii" to szybki i optymalny nie jest. W sumie to ciężko znaleźć optymalny sklep, najlepiej wziąć na warsztat przejrzyście napisany projekt i samemu zoptymalizować - OpenCart? Z tego co pamiętam to Magento jest napisane z wykorzystaniem Zenda, samo Magento zajmuje na serwerze ok. 180 mega ![]() Ma strasznie duże wymagania, ale skrypt jest naprawdę dobry. Rozważam jeszcze Open Carta, bądź Preste co o nich sądzicie? Samemu oczywiście można napisać, ale szczerze mówiąc to zajmuje się różnymi rzeczami i nie ma za bardzo an to czasu. P.S fajny nick Śpisz w nogach ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
Rozmiar na dysku nie ma większego znaczenia, liczy się to ile czasu procesora i ramu jest potrzebne podczas wykonywania podstawowych funkcji.
Ja lubie Opencarta za kod źródłowy, przypomina mi codeignitera / wordpressa, solidny MVC - bardzo mi taki styl kodowania podchodzi. Niestety też nie jest optymalny, otwarcie podstrony wymaga 250 zapytań do bazy, mój post na forum opencarta z pytaniem dlaczego skrypt potrzebuje aż tylu zapytań został po prostu usunięty ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
180 mega ? To chyba licząc razem ze wszystkimi bibliotekami Zenda, która w normalnym przypadku powinny być zaczytywane z include_path na serwerze
-------------------- gry flash online
Dobry hosting i tanie odnowienia domen firma: masternet. Zarabianie bez wysiłku na domenach bez ruchu: prolink. |
|
|
![]()
|
|
Rozmiar na dysku nie ma większego znaczenia, liczy się to ile czasu procesora i ramu jest potrzebne podczas wykonywania podstawowych funkcji. Ja lubie Opencarta za kod źródłowy, przypomina mi codeignitera / wordpressa, solidny MVC - bardzo mi taki styl kodowania podchodzi. Niestety też nie jest optymalny, otwarcie podstrony wymaga 250 zapytań do bazy, mój post na forum opencarta z pytaniem dlaczego skrypt potrzebuje aż tylu zapytań został po prostu usunięty ![]() Spojrzałem na demo Open Carta i panel administracyjny zrobili bardzo podobny do Magento hehe muszą się na kimś wzorować ![]() ![]() Co do zbitek kodu w skryptach sklepowych to zgadzam się - prym wiedzię wiecznie żywy osCommerce ![]() 180 mega ? To chyba licząc razem ze wszystkimi bibliotekami Zenda, która w normalnym przypadku powinny być zaczytywane z include_path na serwerze hmm trudno mi powiedzieć amii, bo już od dłuższego czasu nie miałem styczności z tym skryptem, a nie chciałbym wprowadzić Cię w błąd. natomiast wymagania wyglądają następująco: http://www.magentocommerce.com/system-requirements |
|
|
![]()
|
|
natomiast wymagania wyglądają następująco: http://www.magentocommerce.com/system-requirements To są wymagania softowe a nie sprzętowe, nie mają one żadnego znaczenia.. To tak jakby w wymaganiach gry komputerowej napisać "Windows XP" i nie wpspomnieć nic o procesorze grafice czy ramie. // edit może za wyjątkiem "Memory_limit no less than 256Mb (preferably 512)", to nie wróży nic dobrego. Tak na marginesie, to Zend sam w sobie jest beznadziejny :-] Ten post edytował wNogachSpisz 21.06.2012, 11:47:03 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Może nie idźmy w offtopic..
Beznadziejny? Dlaczego? Powolny, długie nazwy klas trudne do zapamiętania, dużo błędów takich jak nieskończone pętle i wiele innych. edit: polecacie jakiś inny framework? CodeIgniter bo szybki i ma ActiveRecords. CakePHP ma dużo ciekawych rozwiązań, tyle ze bez cachowania jest zbyt wolny, więc trzeba dokładnie przemyśleć flow aplikacji i w odpowiednich miejscach dać cache, a to utrudnia developing. Ogólnie to zacząłem od CI, potem próbowałem YII, Cake, Zend, Symfony, na końcu wróciłem do CI i nie żałuje :-] Ten post edytował wNogachSpisz 21.06.2012, 12:15:48 |
|
|
![]()
|
|
Powolny, długie nazwy klas trudne do zapamiętania, dużo błędów takich jak nieskończone pętle i wiele innych. CodeIgniter bo szybki i ma ActiveRecords. CakePHP ma dużo ciekawych rozwiązań, tyle ze bez cachowania jest zbyt wolny, więc trzeba dokładnie przemyśleć flow aplikacji i w odpowiednich miejscach dać cache, a to utrudnia developing. Ogólnie to zacząłem od CI, potem próbowałem YII, Cake, Zend, Symfony, na końcu wróciłem do CI i nie żałuje :-] Mój znajomy który prowadzi agencje interaktywną też programuje w CodeIgniter, ale nie mam pewności czy to oprogramowanie jest jeszcze rozwijane... Z kolei inny polecał: Symfony i Kochanę, ale to jak ze wszystkim - co człowiek to inna opinia ![]() ![]() Może nie idźmy w offtopic.. Oki! ![]() Ten post edytował james8 21.06.2012, 12:38:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 14 Dołączył: 28.11.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Frameworka nie można wyznaczyć tak sobie, trzeba utworzyć listę tych, które będą spełniały wymogi projektu razem z obciążeniem, a dopiero następnie wybrać ten właściwy.
Wybór Frameworka Lecz jeśli chcesz w MIARĘ dobrze nauczyć się "programowania obiektowego w php" i stworzyć przy tym porządny sklep to wykorzystaj coś, co na starcie eliminuje największe problemy i dostarcza Ci dość spory support zarówno pomocy jak i bibliotek - Więc osobiście poleciłbym Tobie Symfony 2 lub wcześniej wspomnianego Zenda. Ten post edytował Dipter 21.06.2012, 13:11:31 |
|
|
-entika- |
![]()
|
Goście ![]() |
Myślę, że najłatwiej się skosultować z firmą, która będzie Ci stawiać Magento na serwerze. Wtedy ktoś Ci dokładnie podpowie, jaki wybrać.
Ja skorzystałam z zakupów gropowych dla firm i w instalacji już bylo sprawdzenie, czy mój serwer się nadaje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:30 |