![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę napisać skrypt, który dodaje tekst do bazy za 1 razem, a za każdym następnym podmienia na nowy tekst.
Kod:
po wpisaniu tekstu wyświetla mi komunikat "nie dziala". Naprawdę nie wiem gdzie zrobiłam błąd. A jeszcze jedno pytanie czy powinnam zostawić tak jak jest: mysql_affected_rows()==0 czy dać :
bo jeśli tak dam to wyskakuje mi błąd: Warning: mysql_affected_rows(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in C:\Program Files (x86 .... w linijce if(mysql_affected_rows($z)==0) nie jestem właśnie pewna bo znalazłam na forum przykład w którym insert i update był w ten sposób użyty, ale wydaje mi się, że tak jak napisałam wcześniej to zwróci mi liczbę wierszy wcześniejszego zapytania? Ten post edytował kubanskie_cygaro 20.06.2012, 16:57:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował Rysh 20.06.2012, 16:58:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmieniłam.
Teraz po wpisaniu "aa" wyskakuje mi błąd: blad: Something is wrong in your syntax obok ''text' = 'aa'' w linii 1 gdy usunę apostrofy dla "UPDATE skrypt SET text = '$text' "; wtedy nie pokazuje żadnego błedu ale też nie pojawia mi się tekst w bazie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmieniłam. Teraz po wpisaniu "aa" wyskakuje mi błąd: blad: Something is wrong in your syntax obok ''text' = 'aa'' w linii 1 gdy usunę apostrofy dla "UPDATE skrypt SET text = '$text' "; wtedy nie pokazuje żadnego błedu ale też nie pojawia mi się tekst w bazie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeśli w bazie dodam tekst to wtedy działa update, jednak jak nie ma żadnej zmiennej w bazie to wyświetla się ten sam błąd:
blad insert: Something is wrong in your syntax obok ''text' values 'nowa zmienna'' w linii 1 więc zmieniłam do INSERT tak jak w UPDATE:
ale dalej jest ten sam błąd. Raaany to na pewno jest jakaś głupota ![]() dziękuje że mi pomagasz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował IProSoft 20.06.2012, 17:50:13 -------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]()
|
|
INSERT posiada inną postać:
Czyli przykładowo:
Drugą część do zapytania dodajesz, żeby w razie problemów wiedzieć w którym momencie coś jest źle. Ten post edytował Rysh 20.06.2012, 17:51:10 -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
dziękuje bardzo:)
wszystko działa:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:50 |