![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 3 Dołączył: 14.07.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam na serwerze katalog ze zdjęciami /home/images/ jest on ponad katalogiemz domenami, struktura domen jest taka: /home/domains/domena1/public_html/index.php /home/domains/domena2/public_html/index.php ... chcę udostępnić ten katalog ze zdjęciami dla obydwu domen - odwołania do obrazków są z index.php. Jak to zrobić? Próbowałem '../../../images/obrazek.jpg' ale php cały czas dokleja na początek adres http domeny z której usiłuję pobrać obrazek Może lepiej założyć dla każdej domeny katalog z dowiązaniem symbolicznym do katalogu /home/images/ ? Ten post edytował kurt 20.06.2012, 15:29:01 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam na serwerze katalog ze zdjęciami /home/images/ jest on ponad katalogiemz domenami, struktura domen jest taka: /home/domains/domena1/public_html/index.php /home/domains/domena2/public_html/index.php ... chcę udostępnić ten katalog ze zdjęciami dla obydwu domen - odwołania do obrazków są z index.php. Jak to zrobić? Próbowałem '../../../images/obrazek.jpg' ale php cały czas dokleja na początek adres http domeny z której usiłuję pobrać obrazek Może lepiej założyć dla każdej domeny katalog z dowiązaniem symbolicznym do katalogu /home/images/ ? Jeżeli zdjęcia są w /home/images/ to tak po prostu się do nich nie dostaniesz. Musiałbyś je przenieść do /home/images/public_html - jednak i tak byś musiał odwoływać się do "trzeciej" domeny. Dlatego najlepszym rozwiązaniem było by właśnie dowiązanie symboliczne. Pamiętaj że dowiązanie musi znajdować się w części widocznej dla świata (czyli public_html lub wyżej). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 3 Dołączył: 14.07.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czyli podsumowując - mogę założyć główny katalog rysunków na /home/pictures/
i porobić dowiąznia symboliczne w poszczególnych domenach, np: /home/domains/moja_domena_1/public_html/pictures/ /home/domains/moja_domena_2/public_html/pictures/ gdzie katalogi ".../pictures/" są dowiązaniami symbolicznymi katalogu z rysunkami /home/pictures/ ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak ale musisz pamiętać, że katalog /home/pictures/ musi mieć odpowiednie uprawnienia.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzieki, ale mógłbyś coś bliżej o tych uprawnieniach katalogu /home/pictures/
? |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rozumiem
![]() dzięki za pomoc - sprawdziłem , działa Działa jeżeli plik ze zdjęciami mam w katalogu nadrzędnym do obu domen: /home/images/. Jeżeli jest on w obrębie jednej z domen: domena1 i chcę zrobić dowiązanie w drugiej domenie domena2: to zrobione dowiązanie symboliczne : ln -s /home/domains/domena1/public_html/images/ /home/domains/domena2/public_html/images nie działa. Czy to jest taka prawidłowość, że dowiązania można robić tylko z katalogu nadrzędnego ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:20 |