![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Serdecznie
Mam pytanko – czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego (zapewne tak – ale jak) żeby podczas wypełniania formularza – było jakieś ograniczenie czasowe do tego wypełnienia ? – np. jakiś czas który byłby odliczany a po odliczenia czasu wyskakiwała by informacja że czas się skończył ? Potrzebuje coś takiego do ankiety która była by ograniczona czasowo. Pozdrawiam BusyBoy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W PHP podczas generowania strony ustawiasz sesję z aktualnym czasem. Do skryptu JS wstawiasz ten czas i za pomocą jakiejś prostej funkcji obsługującej odliczanie(pełno tego na necie) wyświetlasz użytkownikowi ile czasu mu pozostało lub blokujesz wysyłanie formularza jeżeli czas został przekroczony. Po wysyłce formularza w skrypcie PHP porównujesz czas z sesji z aktualnym i jeżeli róznica będzie większa od 0 anulujesz zapis do bazy
Ten post edytował CuteOne 19.06.2012, 18:17:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na myśl przychodzi mi tylko użycie JavaScriptu (ale idzie to łatwo ominąć) oraz sesje.
Gdy wchodzi w form startujesz sesję z daną godziną, po kliknięciu wyślij pobierasz aktualną godzinę, porównujesz z godziną w sesji i jeśli się mieści to przepuszczasz, jeśli nie to wywalasz ![]() Proponuje użyć sesji + licznik JS. Sesji tak latwo nie oszuka a licznik dla wygody użytkownika ![]() @UP - Kolega mnie wyprzedził Ten post edytował Posio 19.06.2012, 18:19:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziekuje za szybka odpowiedz a moze jakis przyklad ?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz gotowy kod? Nieeeee... http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Sesje i poszukaj sobie jakiś licznik w JS. Zakładam ze znasz podstawy podstaw php.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:21 |