![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem pod długiej lekturze archiwów grup w tym temacie, a wiedzę mam wciąż
rozproszoną, więc chcę ten wielokrotnie wałkowany temat skonkretyzować. Załóżmy, że: - sprzedaję aplikację składającą się ze skryptów .php, która korzysta z bazy MySQL. - bez bazy MySQL moja aplikacja jest nic nie warta. - aplikację instaluję na serwerze klienta, informując go, że do jej prawidłowej pracy musi posiadać bazę MySQL. - informatyk klienta zaciąga odpowiednią wersję MySQL'a i instaluje na serwerze. - pierwsze uruchomienie mojej aplikacji skutkuje założeniem w bazie MySQL stosownych tabel, zawierających odpowiednią strukturę i wpisy. - moja aplikacja NIE CHODZI na licencji GNU GPL (nie zezwalam na modyfikację, dystrybucję etc. moich skryptów). Które z następujących twierdzeń jest prawdziwe: 1. Muszę wykupić komercyjną licencję na MySQL na każdy tak postawiony serwer, ponieważ: - moja aplikacja NIE JEST na GPL - moja aplikacja wykorzystuje MySQL do pracy ("When you distribute a non-GPL application that works only with the MySQL software and ship it with the MySQL software.") czy może: 2. Nie muszę wykupić komercyjnej licencji MySQL (czyli moja komercyjna aplikacja może wykorzystywać bazę MySQL używaną na podstawie GPL), bo: - nie dystrybuuję bazy MySQL w żaden sposób, a jedynie wymagam jej posiadania, aby mój program działał ("When you are not distributing any part of the MySQL system, you can use it for free"), - moja aplikacja nie bazuje na source-kodzie MySQL'a, nie zawiera W SOBIE żadnego elementu tego kodu. Moja aplikacja jedynie UŻYWA MySQL, zatem nie musi być GPL. - baza MySQL jest już na serwerze klienta ("When you use the MySQL database software in conjunction with a Web server, you do not need a commercial license (so long as it is not a product you distribute).") Wydaje mi się, że stawiam problem jasno i proszę o jasne, jednoznaczne odpowiedzi. Pozdrawiam, K Ten post edytował ktuvok 15.08.2004, 22:35:55 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz czy nie musisz...
Nie mozesz pisac brzydkich slow, fe! Ten post edytował kicaj_ 15.08.2004, 22:10:31 -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:51 |