![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Bartosz-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
korzystam z cachowania zend frameworka całych stron (frontend output). Jednak część strony jest generowana dynamicznie, dla każdego użytkownika indywidualnie. Ta dynamiczna część była doczytywana ajaxem. Pojawił się jednak problem z google botami, ponieważ nie indeksowały one doczytywanej treści. Mam pomysł, aby przy ładowaniu strony wyświetlać jakąś domyślną treść (którą widziałby bot) i od razu, onload zastępować ją ajaxem treścią dedykowaną dla usera. Pytanie tylko, czy taka metoda nie grozi banem od google za cloaking? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2011 Skąd: R do M / Sanniki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
siemka
1. pomysł zalatuje mi troche door-way page's (chyba tak sie to kmini), iż index strony po odczytaniu jest podmieniany, ale sam pomysł jest dość ciekawy - ciekawe jak w analizie. 2. a co bedzie jesli z czytania bedziesz miał swap code (wykonanie), a nastepnie przed podmianą wykonanie?? Luka |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Jakiś czas temu stałem przed podobnym problemem. Siedzę w Kohanie, ale możesz bez problemu (jak sądzę) podobną ideę zastosować u siebie.
Helper:
W cache'owanym całym widoku nie wstawiasz wywołań funkcji, tylko frache::dynamic($callback), czyli zamiast (przykładowo): dajesz: Dzięki temu w źródle strony będziesz miał "znacznik", że w to miejsce należy wstawić dynamiczną treść podmienianą tuż przed wyświetleniem danych. W momencie wysyłania danych na ekran (HTML już masz zapisany w cache) dodajesz jeszcze podmianę callbacków:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 22:36 |