![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2003 Skąd: Szczecinek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki skrypcik który wyswietla mi banery
Ale chcem zrobic zeby losowało mi liczby których jeszcze nie było no gdy na stronie wywołam funkcje w 2 miejscach to zeby nie było takiej sytuacji zeby wyswietlily się dwa takie same banery. Nie wiem jak to zrobic. Probowałem na różne sposoby ![]() -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
Sprzęt: Noteook BenQ A33E ___________________________________________________ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 166 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2004 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie możesz stworzyć tablicy z już wylosowanymi banerami ?
1) losujesz baner; 2) zapisujesz id w tablicy juz wylosowanych 3) losujesz kolejny baner 4) sprawdzasz czy jest w tablicy juz wylosowanych - tak - losujesz jeszcze raz - nie - zapisujesz id w tablicy wylosowanych Przed chwilą wymyślone więc nie musi być optymalnym rozwiązaniem. -------------------- Nigdy nie kłóć się z głupim, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 271 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2003 Skąd: Szczecinek Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak zrobiłem ale jak bys nie zauwalyl ze to jest funkcja wywołana w różnych miejscach tablica tworzy sie od nowa.Trzeba jaką globalną tablice zrobic chyba. Ten twoj sposob juz robilem nie działa
-------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 28 Dołączył: 9.08.2004 Skąd: Stargard Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(paweb @ 2004-08-15 20:15:09) Tak zrobiłem ale jak bys nie zauwalyl ze to jest funkcja wywołana w różnych miejscach tablica tworzy sie od nowa.Trzeba jaką globalną tablice zrobic chyba. Ten twoj sposob juz robilem nie działa a może z tablicy poprzez implode() zrobić łańcuch i wrzucić do cookies... potem wyciągnąć, wrócić do tablicy i sprawdzać co już pokazywało, a czego jeszcze nie... można by dorzucić jeszcze ob_start() na początku żeby nie było błedów z nagłówkami przy ustawianiu cookies - ogółem powinno działać Ten post edytował cim 15.08.2004, 21:20:10 -------------------- errare humanum est
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobić tablicę globalną (ale najlepiej nie tworzyć jej w żadnym miejscu, a zwłaszcza na początku tej funkcji, bo za każdym razem ta tablica będzie się zerowała) albo zrobić z tej tablicy zmienną statyczną
|
|
|
![]()
|
|
A jak to zrobic nie robilem tego nigdy nie mam pojęcia
Zrobiłem coś takiego dodałem na stronie głównej
A funkcja wygląda tak
Narazie działa ale nie jestem pewien : ![]() Ten post edytował paweb 16.08.2004, 09:55:59 -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ktoś mógłby się przyczepić, że można by to było zrobić ciut prościej czy "bardziej elegancko", ale myślę, że to powinno działać.
ale pamiętaj, że jeśli np. jest tylko 1 banner danego typu (rozmiar), a trzeba na stronie wyświetlić np. 2 takiego właśnie typu, albo ogólnie: jeśli trzeba wyświetlić więcej bannerów danego typu, niż ich jest, to będzie ZONK |
|
|
![]()
|
|
Nie no działa i to. Wyswietlam na stronie 3 banery danego typu i jest OK
-------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]()
|
|
tak, bo są co najmniej 3 bannery tego typu, ale jeśli byłyby tylko 2 albo tylko 1, to wtedy byłby problem
|
|
|
![]()
|
|
Aha
![]() ![]() Prosze o zamknięcie tematu -------------------- Warsztat: gPHPEdit | Linux 2.6.17-11-generic (Ubuntu)
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 21:02 |