![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Mam problem z instalacją Ubuntu. Wklejam podsumowanie na czym problem polega i co zrobiłem: - Nie mogę zainstalować żadnych z wersji ubuntu (poza starszym Lamparcik, czy jakoś tak, z 2008r.). - Pobierałem najnowszy z ubuntu.com oraz ubuntu.pl, żaden z nich nie działa (nawet 64bit). - Próbowałem z płyty jak i z pendrive. - Bład polega na tym że na końcu ładowania instalatora (ładujące się kropki, fioletowe tło i dwa znaczki na dole), wyświetla mi się czarny ekran w białe kropki i jakieś załamane białe figury. - Próbowałem: Cytat Na pierwszym ekranie, tym fioletowym z dwoma znaczkami u dołu, naciśnij spację. Dalej wybierz język jaki chcesz i wciśnij F6. Wyskoczy Ci menu, w którym spróbuj zaznaczyć 3 opcje: nomodeset, noapic i acpi=off. Również nie pomogło. Mój komputer: NVIDIA GeForce GT 240 (512 MB) Intel Celeron E3300 2 GB RAM płyta Gigabyte GA-G31M-ES2L v2 Z EVERESTA: Płyta główna: http://www.speedyshare.com/TpkmS/pg.txt Komputer: http://www.speedyshare.com/fdsct/ko.txt Ekran: http://www.speedyshare.com/Yqn6G/ek.txt Ten post edytował o2w5n778 18.06.2012, 12:20:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Ale te "zarny ekran w białe kropki i jakieś załamane białe figury." to już po przejściu przez instalacje i próbie odpalenia systemu?
Poczekaj kilka chwil, na słabiej wspieranych kompach tak na początku bywa.
Powód edycji: [Spawnm]: :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, przy próbie załadowania instalatora.
Co do tych błędów, to wygląda to tak: Ładowanie instalatora: http://img507.imageshack.us/img507/7632/60500000.jpg I nagle (teraz inaczej to wygląda): http://img62.imageshack.us/img62/6820/78482504.jpg Ten post edytował o2w5n778 18.06.2012, 15:32:32
Powód edycji: [Spawnm]:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Hmm to takiego cyrku jeszcze nie widziałem o.O
A debian ci działa? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja widziałem, na debianie kiedyś
![]() Co jest w tle wyświetlane (nie pamiętam czy esc czy alt+f1)? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Pobrałem niedawno Kubuntu i.... TO SAMO!
Jakieś rady? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Wiem już tyle, że problemem jest instalator który gryzie się z kartą graficzną.
Wiecie może jak zainstalować ubuntu w trybie tekstowym? Czy to się pobiera już z takim? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro instalator się nie uruchomił, to nie uruchomią się też iksy bez instalacji.
Jeżeli masz chwilkę na ściągnięcie ~700MB spróbuj coś zupełnie innego od całej serii xbuntu. Zobacz np. najnowszą fedorę. Jeżeli też będzie podobny problem to się zacznie poważniej myśleć ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pobierasz wersje LiveCD? Jak tak to Twoja karta graficzna nie działa dobrze i zwyczajnie instalatora z niej nie odpalisz. Pobierz wersje alternative, jest to ta sama wersja tylko że z instalatorem tekstowym.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
tak, właśnie pobieram alternativa
Zainstalowałem alternativ'a ale teraz podczas startu systemu załamuje się grafika. Chyba linux nie lubi mojej karty graficznej... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to znaczy że "załamuje się grafika"? Uruchom system w trybie tekstowym lub przejdź do konsoli ctrl+alt+F3 i z jej poziomu zainstaluj sterowniki do karty graficznej.
Ten post edytował !*! 19.06.2012, 09:13:42 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie miałem tak na poważnie nigdy ubuntu, ale może coś pomogę
![]() Uruchom system w trybie tekstowym/(awaryjnym?) albo przeskocz na terminal tak jak napisał !*! i zaloguj się wpisz Kod sudo apt-get remove xserver-xorg-video-nouveau Podaj hasło roota jak wymagane i potwierdź usunięcie. Teraz wpisujemy reboot, i sprawdzamy czy system się uruchomi (pewnie w jakimś biednym trybie graficznym, no ale ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:43 |