![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pętlę, która zwraca mi z bazy całe zastosowanie danej części.
W efekcie otrzymuję coś takiego: MARKA - ILOŚĆ NP: MARKA 1 - 2 MARKA 2 - 5 MARKA 3 - 1 ... Zdarza się, że dana marka ma ten sam początek, jednak unikalny dodatek. MARKA 1 COS MARKA 1 COS2 MARKA 2 COS MARKA 2 COS4 Jak w takim przypadku zwrócić tylko: marka 1, marka 2, marka 3, ..., ignorując wszystkie inne możliwe "dodatki"? Ma ktoś pomysł na wyrażenie regularne? Ten post edytował kristaps 15.06.2012, 16:05:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, najpierw pobierz wyniki do tablicy, potem zrób na nich odpowiedmie działania a następnie wyświetl.
Na razie masz tak, że od razu po pobraniu wiersza z bazy wyświetlasz go, więc trudno tu cokolwiek obliczać, czy porównywać. No i co do sedna problemu. Załóżmy, że masz w bazie takie wpisy : Koszula męska zielona Koszula męska niebieska Koszula damska zielona Koszula męska niebieska I czy skrypt ma wyświetlić po prostu "Koszula", czy może "Koszula męska" oraz "Koszula damska" ? Oba warianty pasują do Twojego opisu ![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dzięki za zainteresowanie tematem.
Na szczęście frazy do usunięcia znajdują się w nawiasach, myślałem przed chwilą o wyrażeniu regularnym i wymyśliłem coś takiego:
Także w ten sposób mógłbym się pozbyć zbędnego nazewnictwa - o ile nic nie pomieszałem. ![]() Co do Twojego pytania, to "koszula męska". Ogólnie chciałbym wyświetlić tylko raz powtarzającą się frazę. Masz jakiś pomysł? Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż nam jakieś przykładowe wpisy (tak koło 10) i jaki chcesz mieć wynik.
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Witam, a to istotne? Zależy mi na tym by zwracać te same frazy tylko jeden raz. Czyli jeżeli mam tabele, która ma 20 rekordów - 10 x POMIDOR, 5 X JABŁKO, 5 X GRUSZKA, w jednym miejscu pobieram wszystko (pętla wyżej) i wyświetlam to w postaci danych tabelarycznych. A w innym chciałbym wyświetlić to jako unikalne wyniki, czyli: pomidor, jabłko, gruszka. Jeden raz.
Ten post edytował kristaps 18.06.2012, 11:54:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:41 |