![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zapraszam wszystkich do małej zabawy w kryptologa i dekryptologa :-) Chciałbym zacząć serię 5 zadań dla chcących sprawdzić się w deszyfrowaniu różnych kodów. Na start coś bardzo prostego, czyli skrzyżowanie dwóch funkcji. Jedna z standardowej biblioteki, druga ... drugą sami możecie się domyśleć ![]() HackMe część 1 Kolejne części będą już trudniejsze, mam nadzieje, że piątego nie rozwiąże już 99% programistów, ale wtedy za rozwiązanie planuje już nagrodę książkową :-) EDIT: Wynikiem jest tekst w języku polskim z instrukcją co należy zrobić, żeby potwierdzić fakt rozszyfrowania wiadomości. DLA MODÓW: Nie jest to konkurs w żadnym tego słowa znaczeniu, tylko po prostu zagadka programistyczna dla chętnych ![]() Ten post edytował Quadina 15.06.2012, 16:06:04 -------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HackMe polega na czymś innym, niż zgadywaniu co kryje dany ciąg znaków, szczególnie że tu może być to kod morse, albo dreptanie kota po klawiaturze
![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HackMe polega na czymś innym, niż zgadywaniu co kryje dany ciąg znaków, szczególnie że tu może być to kod morse, albo dreptanie kota po klawiaturze ;) Są różne konkursy HackMe, od typowo programistycznych, po kryptologiczne, a nawet takie podchodzące bardziej pod zagadki logiczne ![]() Nie mam kota ![]() ![]() Pozdrawiam Ten post edytował Quadina 15.06.2012, 11:51:14 -------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kurde, myslałem, że to tylko alfabet Morse'a i może jakieś rot13, a tu proszę
![]() //edit: ktoś pamięta tdhack? Ten post edytował rzymek01 15.06.2012, 12:27:30 -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
Pojawiły się pierwsze dobre odpowiedzi. Jedni dziwią się prostocie inni denerwują na zbyt duży poziom jak na pierwsze zadanie.
-------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jeszcze prosze o podpowiedź, czy ta wiadomość jest sensowna?
sensowna, czyli po polsku/angielsku a nie zlepek liter -------------------- :]
|
|
|
![]()
|
|
to jeszcze prosze o podpowiedź, czy ta wiadomość jest sensowna? sensowna, czyli po polsku/angielsku a nie zlepek liter Masz rację, nie dopisałem informacji o wyniku. Zaraz dopisze i przepraszam. Jest to normalne zdanie (właściwie dwa) napisane w języku polskim z instrukcją co należy zrobić, żeby potwierdzić fakt rozszyfrowania wiadomości. -------------------- Warsztat: NetBeans 7.2 Beta, PHP, MySQL, PostgreSQL, Symfony (<=1.4), Diem, Java, Sieci neuronowe
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:41 |