![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czołem wszystkim. Raczkuję w OOP PHP. Mam 2 pytania. Pierwszy to błąd, którego nie rozumiem:
Parse error: syntax error, unexpected T_OBJECT_OPERATOR in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\biuro\layout\classes\operacje_na_bazie.class.php on line 14 Linia 14 mojego kodu to: $zap=$uczestnik_zapytania(this->$QUERY); $uczestnik_zapytania to obiekt klasy o tej samej nazwie. Wiem, że chodzi o operator obiekowy, ale gdy go usunę, to mam błąd, że odwołuję się do zmiennej $query, która nie jest obiektem.. no i jestem w kropce. Poniżej przedstawiam mój pełny kod: class operacje_na_bazie { public function wykonaj_zapytanie($query) { $uczestnik_zapytania=new uczestnik_zapytania(); $zap=$uczestnik_zapytania(this->$QUERY); $polaczenie=new Polaczenie(); global $wyk_zap; $this->wyk_zap = mysqli_init(); $wyk_zap=$polaczenie->lacz_z_baza("localhost", "root", "", "biuro_podrozy"); //--2 $uczestnik_zapytania=new uczestnik_zapytania(); $zapytanie=$uczestnik_zapytania->pobierz_liste_imprez("SELECT NAZWA_IMPREZY FROM IMPREZA;"); $result=$this->mysqli->query($this->query=$query); return $result; //return $mysqli->query($zapytanie); //return $this->$wyk_zap->query($this->query=$query); } /* Function: fetchArray Purpose: Get array of query results */ function fetchArray($result) { return $this->$myMySQLi->result->fetch_array(); } /* Function: close Purpose: Close the connection */ function close() { $this->$myMySQLi->close(); } //--1 //define("BD", "biuro_podrozy"); //$polaczenie=new Polaczenie(); //$polaczenie->db='biuro_podrozy'; //$wynik=mysqli_query($this->BD, $this->query); //return $wynik; public function pobierz_z_bazy() { $this->wynik=$wynik; $ile=$wynik->num_rows; for ($i=0; $i<$ile; $i++) { $wiersz=mysqli_fetch_row($wynik); } return $wiersz; } } Drugie pytanie: czy można skorzystać z poniższej klasy po to by pobierać dynamicznie wyniki zapytania. Nie wiem w jaki sposób dostać się do zmiennej $query, by jej użyć potem w osobnej klasy w funkcji mysql_query. Chciałbym by to było obiektowo zrobione. Jakieś podpowiedzi? uczestnik_zapytania.class.php: <? class uczestnik_zapytania { public function pobierz_liste_imprez($query) { $query="SELECT NAZWA_IMPREZY FROM IMPREZA;"; return $query; } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Uzywaj bbcode
2) this->$QUERY - co to jest? Marsz do manuala i poczytaj jak używa się this. Forum nie jest na takie pierduły, nawet przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 06:33 |