![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie! Mam problem w OOP PHP. Piszę klasę Połączenie, która będzie odpowiedzialna za połączenie z bazą danych oraz za wykonanie zapytań.
Jednakże po uruchomieniu skryptu wyskakuje mi komunikat: "Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in C:\Program Files\WebServ\httpd-users\biuro\layout\classes\operacje_na_bazie.class.php on line 16" Generalnie wiem o co chodzi, ale nie mam pojecia, jak to zmienic. Fragment kodu, który generuje błąd to: public function wykonaj_zapytanie($query) { define("BD", "biuro_podrozy"); $polaczenie=new Polaczenie(); $polaczenie->db='biuro_podrozy'; $wynik=mysqli_query($this->BD, $this->query); return $wynik; } Linia 16 to linia: $wynik=mysqli_query($this->BD, $this->query); Wiem, ze mam nullowy argument DB, ale nawet jeśli zdefinuję stałą DB (lub zmienną $db), ktora ma nazwe jak baza danych, to nic nie pomaga. Macie jakies pomysly? Probowalem tez ustawić db jako zmienną globalną, ale też nie pomogło. Dodam, że $query są pobierane z osobnej klasy, w której mam funkcje używające właśnie tej zmiennej i chciałbym by z tej klasy pobierana była wartość $query do zmiennej $wynik. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używasz OOP to korzystaj z PDO.
mixed mysqli_query ( mysqli $link , string $query [, int $resultmode = MYSQLI_STORE_RESULT ] ) Pierwszy argument to nie nazwa bazy, tylko obiekt klasy mysqli. Poczytaj manual o używaniu mysqli, chociaż ja doradzam PDO. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 19:26 |