![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kruklanki/Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć
Borykam się mimo niedzieli - wiem, że z pierdoła, ale za diabła nie mogę tego zrobić. Dlatego bardzo proszę o kopniaka we własciwym kierunku ![]() ![]() PROBLEM/ CEL: Mam formularz - 10 pól gdzie bedzie wpisywany adres obrazka. W efekcie ma być wygenerowana lista. I tu warunek: Jeśli wypełnione są do 5 pól Jeśli wypełnione wiecej niż 5 pól Zrobiłem kulawo bo kulawo, ale PRAWIE działa: plik "start.php" plik "raz.php"
"Prawie" bo do pliku txt zapisuje z pustymi zmiennymi i to sypie wszystko bo i tak czyta że jest 10 wierszy :| Po za tym wybiegam krok naprzód i jesli liste zrobię tak: echo "<li>".$tablica[9]."</li>"; to wygeneruje mi np 6 obrazków - ok i 4 obrazki puste. Proszę - pomóżcie tempakowi ![]() Ten post edytował BatGraf 10.06.2012, 17:48:07 -------------------- _____________________________________________________
Pierwszy Tutorial - :) Drugi tutorial :) Trzeci tutorial :) A wszystkie trzy - jak usmiechnąć się do siebie :) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej usunąć puste elementy tablicy poprzez array_filter, przykład:
Można też sprawdzać każdy element tablicy przed wyświetleniem czy jest pusty czy nie, a jeśli pusty to pominąć wyświetlanie. Sprawdzamy poprzez empty lub poprzez true or false. Usuwanie pustych elementów tablicy Ten post edytował _Borys_ 10.06.2012, 20:10:28 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 24 Dołączył: 21.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie łatwiej przesłać to jako tablice przez POST ?
i odebrać tak? bardzo prosty przykład
Resztę odbieraj tak jak odbierasz tylko sprawdzaj jeszcze ile masz przesłanych elementów i na ich podstawie stwórz sobie listę. Niema sensu tworzyć 5 jak ktoś prześle 1 i tak samo 10 jak ktoś prześle 6. Co do samego początku sprawdzaj jeszcze czy tablica przesłana przez POST zawiera jakieś elementy. Pozdrawiam Ten post edytował minolone 10.06.2012, 21:06:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Kruklanki/Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
super, to mi bardzo pomogło. Masz cierpliwość, żeby wytłumaczyć jak to działa?
![]() Tzn ten kawałek:
-------------------- _____________________________________________________
Pierwszy Tutorial - :) Drugi tutorial :) Trzeci tutorial :) A wszystkie trzy - jak usmiechnąć się do siebie :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 13:49 |