![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym sie dowiedzieć kiedy opłaca sie uzywać obiektowego php. W jakich elementach strony itp.
Co to znaczy OOP? Ten post edytował shimizu 8.06.2012, 23:04:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym sie dowiedzieć kiedy opłaca sie urzywać obiektowego php. W jakich elementach strony itp. Co to znaczy OOP? Zawsze. http://pl.wikipedia.org/wiki/Programowanie_obiektowe -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 16.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale w jakich elementach podstawowych strony mi się opłaca to uzywać takie jest pytanie.
Ten post edytował shimizu 8.06.2012, 23:05:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 360 Pomógł: 12 Dołączył: 17.09.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oop - object-oriented programming - programowanie obiektowe wystarczy zapytać się wujka google. Dlaczego warto programować obiektowo ? hmm wydaje mi się że ma to wpływ na czytelność kodu, łatwiejsza konserwacja kodu oraz możliwość wykorzystania klas w innych projektach. Jak się mylę proszę mnie poprawić. Nie spotkałem się z mieszanymi stronami trochę proceduralnego trochę obiektowego.
Ten post edytował ghastblood 8.06.2012, 22:20:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W bardzo małych projektach typu wizytówka strony, gdzie PHP w zasadzie jest wykorzystany tylko do obsługi formularza można sobie darować obiektówkę, ale to tylko teoria... W rzeczywistości jak raz napiszesz sobie takie coś obiektowo to później będziesz mógł wykorzystać ten sam kod w wielu projektach i nie będziesz się zastanawiał czy to mały, czy duży projekt, gdyż po prostu będziesz to już miał napisane i tylko skorzystasz z gotowego kodu. Wykorzystywanie kodu napisanego obiektowo w innych projektach jest znacznie wygodniejsze i zwyczajnie szybsze, niż wykorzystanie tego samego kodu napisanego strukturalnie.
Choć główny powód, dla którego piszę w tym temacie, to ten, że masz bardzo rażący błąd ortograficzny w poście i w tytule tematu: używać ! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
3 razy pisałem to słowo i się zastanawiałem czy dobrze ;p
Doszlifuje strukture i wezme się za obiektowe ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale w jakich elementach podstawowych strony mi się opłaca to uzywać takie jest pytanie. W każdej. Jeśli myślisz o PHP na poważnie, to nie ma podziału struktura/obiektowość, jest tylko obiektówka, nie dostaniesz pracy bo znasz php strukturalnie, wszyscy szukają programistów oop. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W każdej. Jeśli myślisz o PHP na poważnie, to nie ma podziału struktura/obiektowość, jest tylko obiektówka, nie dostaniesz pracy bo znasz php strukturalnie, wszyscy szukają programistów oop. Taaa... a najczęściej spotyka się po tym programistów, którzy wiedzą, co to OOP i łamią wszelkie konwencje, szczególnie we frameworkach... |
|
|
![]()
|
|
Taaa... a najczęściej spotyka się po tym programistów, którzy wiedzą, co to OOP i łamią wszelkie konwencje, szczególnie we frameworkach... A jakiś przykład? I jakich FW? -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
nie chce zakładać nowego tematu dlatego tutaj się zapytam
Napisałem sobie przykład z ksiązki:
I wyświetla mi tylko aa... Ten post edytował shimizu 9.06.2012, 10:43:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie widzę tu błędu, upewnij się, że masz włączone wyświetlanie błędów i ostrzeżeń: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=199639
|
|
|
![]()
|
|
I zamień sobie w edytorze ustawienie znaków z tabulacji na spacje (3 lub 4).
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakiś przykład? I jakich FW? Zgaduję że chodzi o zbyt przerośnięte kontrolery i logikę aplikacji w widoku, to najczęściej spotykanej błędy początkujących. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie widzę tu błędu, upewnij się, że masz włączone wyświetlanie błędów i ostrzeżeń: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=199639 Jak napisze coś z błędem to mi wyświetla więc jest ok. Według tego co w książce to powinno mi wyświetlić: Cytat Wywolany z parametrem pierwszym Wywolany z parametrem drugim Wywolany z parametrem aa I zamień sobie w edytorze ustawienie znaków z tabulacji na spacje (3 lub 4). A po co? I gdzie to w notpadzie ++ jest |
|
|
![]()
|
|
I w zasadzie z jakiej książki się uczysz? Odstaw ją, bo skoro w przykładzie konstruktora jest echo, to już coś jest z nią nie tak (przykład przykładem, ale logika powinna być). Zajrzyj tu http://pl.wikibooks.org/wiki/Php w miare dobrze opisane.
Cytat A po co? I gdzie to w notpadzie ++ jest Po to że jak ktoś chce skopiować Twój kod z forum, to nie jest on rozwalony u niego w edytorze, tabulacja nie jest stała i uzależnia się od fontu, a spacja jest zawsze taka sama, przez co kod wygląda u każdego identycznie, jest zachowane formatowanie itd. Nie wiem gdzie jest to w notepad++, poszukaj w opcjach, powinno być "zamieniaj tab na spacje" czy coś w tym stylu. Cytat Jak napisze coś z błędem to mi wyświetla więc jest ok. Według tego co w książce to powinno mi wyświetlić: I wyświetla się, kod jest wykonywany. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
I w zasadzie z jakiej książki się uczysz? Odstaw ją, bo skoro w przykładzie konstruktora jest echo, to już coś jest z nią nie tak (przykład przykładem, ale logika powinna być). Zajrzyj tu http://pl.wikibooks.org/wiki/Php w miare dobrze opisane. No właśnie perzykłady z tej strony są dziwne. Ucze się wszystkiego na przykładach a tutaj jak go skopuje to odrazu błąd... |
|
|
![]()
|
|
Jaki błąd i jaką masz wersje php?
Ten post edytował !*! 9.06.2012, 11:04:34 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@shimizu: aż sprawdziłem i działa, pozostaje tylko jedna opcja: pracujesz na muzealnym php 4.x - tam konstruktory inaczej się tworzyło.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting T_OLD_FUNCTION or T_FUNCTION or T_VAR or '}' in D:\Programy\WebServ\httpd-users\aaa\index.php on line 9
Ten post edytował shimizu 9.06.2012, 11:06:29 |
|
|
![]()
|
|
Teraz to jest pewne, że pracujesz na b. starym php, zrób update do 5.x
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:11 |