![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Chciałem zakupić urządzenie do pisania stron, oraz przeglądania internetu. Musi mieć to wytrzymałą baterię aby było 5-6H pracy, oraz w miarę przyzwoite parametry. Nigdy nie miałem netbooka, i nie wiem jak się na tym pracuje. poszperałem trochę w internecie i znalazłem ciekawy model ACER D270 Parametry: 2gb ram DDR3 320gb dysk OS 7S grafika intel zintegrowana HDMI, D-SUB 10" matowa matryca intel atom [ 2 rdzenie ] http://www.x-kom.pl/p/79763-netbook-10-ace...7se-czarny.html Czy te parametry są realne, gdy tylko takie dokrojone jako chwyt reklamowy. Nie jestem pewien czy szerokość 1024 pxl będzie "upierdliwa" Dla mnie netbook ma być mały, z dobrą baterią, matowym ekranem, oraz w miarę przwoitymi parametrami, aby dało się chociaż neta przeglądać. Proszę o jakąś radę. Jeżeli zrobiłem jakieś będy ortograficzne, przepraszam ^^ -------------------- Tak dużo problemów, Tak mało amunicji...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Przekątna ekranu 10,1" To po kilku godzinach pracy, daje się we znaki. Jako koder, szlag Cie trafi z taką przekątną. Chyba że potrafisz się dostosować. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak testowałem laptopa 15,4" był za duży do noszenia ze sobą.
Koder, jak koder, w moim przypadku to jest mało pisania [zajmuję się systemami CRM] Bardziej panel administracyjny typu vTIGER / red hat / JBoSS Tu strona z demo tego systemu: http://demo.vtiger.pl/index.php?user_name=...p;password=demo Logowanie na passach DEMO / DEMO Strona jest bardzo, bardzo podobna do tego systemu. Kodowanie jest tylko jak coś trzeba dodać + ew. kosmetyka strony -------------------- Tak dużo problemów, Tak mało amunicji...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 10 Dołączył: 17.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jeden dzień pracy zmień sobie rozmiar przeglądarki na odpowiadający temu ekranowi. Zobaczysz czy dasz radę.
Ja do pracy używam 11", ale tylko interface tekstowy - edytor i linia poleceń. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Sama wielkość monitora to nie wszystko, klawiatura też jest mniejsza.
Netbook jest fajny do programowania jak jedziesz na wycieczkę i masz zamiar max 2h pogrzebać w własnym kodzie. Do pracy się nie sprawdza. |
|
|
![]()
|
|
no to jak będę nosić 17" laptopa ze sobą ? Mi chodzi o to aby
włożyć to do walizki i wyjść gdzieś na mieście otworzyć w parku i pisać na tym coś. przed chwilą dostałem uszkodzonego asus PC 900 ma matrycę 8.9 " Trochę małe to ale da radę pracować na tym Ten post edytował Red Hat 7.06.2012, 14:58:59 -------------------- Tak dużo problemów, Tak mało amunicji...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak Ci to pasuje, to w czym rzecz? Inne parametry, są jakie są, do czytania i klepania kilku poprawek w kodzie w zupełności wystarczy.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Problem jest.
Podobno procesory w takich netbookachsą awaryjne. oraz trzeba uważaćna kilka rzeczy: -matryca musi być matowa -bateria min. 4000 mAH -bateria wymienna -dysk nie wlutowany -ram nie wlutowany oraz konstrukcja na 2 zawiasy [były takie na jeden środkowy] Myślałem nad modelem D270 acer. konstrukcję ma dobrą, tak samo parametry, ale to że ma złącze HDMI coś mi nie pasuje Dlaczego te parametry są aż tak wysokie? 2gb ram w czymś tak małym ? ;] dwu rdzeniowy procesor na pokładzie po 1,6 ? -------------------- Tak dużo problemów, Tak mało amunicji...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma w tym nic dziwnego, RAM jest dzisiaj bardzo tani, a procesory to nawet w telefonach bywają czterordzeniowe.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dwu rdzeniowy procesor na pokładzie po 1,6 ? Hola, hola- jakie 'po'? : ) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie ma w tym nic dziwnego, RAM jest dzisiaj bardzo tani, a procesory to nawet w telefonach bywają czterordzeniowe. Co z tego? Jak takie coś może mieć te 4 - rdzenie i kosztować 10x więcej jak telefon to jest coś czym się dzwoni a nie pisze strony. Cytat Hola, hola- jakie 'po'? : ) Ten komputer posiada procesor: Intel Atom N2600 (1.60 GHz, 1 MB cache) Posiada on dwa rdzenie po 1,60 GHz http://ark.intel.com/products/58916/Intel-...-Cache-1_6-GHz) # of Cores 2 Tak więc, jestem zdziwiony że to coś posiada taki procesor z 2x 1,60 GHz Ram może być i tani, ale jak w urządzeniu za 1250zł zmieści się tyle bajerów ? Chodzi mi o wielkość, wymiary Wysokość 23 mm Szerokość 256 mm Głębokość 183 mm A napakowane tyle bajerów. Ten post edytował Red Hat 7.06.2012, 15:34:43 -------------------- Tak dużo problemów, Tak mało amunicji...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież to wszystko jest takie drobne to ma prawo się zmieścić. Upchnęli i działa
![]() Też jestem ciekaw o co chodzi prowseed, chociaż powinno być może 2 rdzenie taktowane zegarem 1.60GHz. Ten post edytował Szymciosek 7.06.2012, 15:40:23 |
|
|
![]()
|
|
nie wiem czy ten netbook to dobry pomysł, czy kupię i się po 2 latach równo zepsuje ;]
-------------------- Tak dużo problemów, Tak mało amunicji...
|
|
|
![]()
|
|
Akurat model jaki podałeś nie jest naszpikowany nie wiadomo czym, ot zwykły sprzęt klasy niskiej, nie tylko cenowo. A to jak zostało tam wpakowane nazywamy się postępem i miniaturyzacją.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
konkret:
Brać czy szukać czegoś innego ? -------------------- Tak dużo problemów, Tak mało amunicji...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak więc, jestem zdziwiony że to coś posiada taki procesor z 2x 1,60 GHz Albo ja przez lata żyłem w błędzie, albo Ty teraz żyjesz ![]() 1.6 GHz oznacza 1.6 miliarda podstawowych operacji dla procesora jakie może wykonać w ciągu sekundy. Jedno działanie wymaga określonej ilości owych tyknięć. Procesor mając dwa rdzenie może wykonywać dwa działania na raz, których łączna suma może wynieść 1.6 miliarda pojedynczych tyknięć. Tak jest, czy nie tak jest? //EDIT w takiej cenie nic innego nie znajdziesz. Ten post edytował prowseed 7.06.2012, 16:02:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2 rdzenie luksusem to mogły być kilka lat temu. Dzisiaj takie procesory są tanie jak barszcz i dlatego są stosowane, nie ma w tym nic niezwykłego. Normalny Atom.
W netbookach to nie procesor tworzy cenę, tylko matryca, grafika, obudowa... @prowseed: Każdy rdzeń ma taktowanie 1,6 GHz, zegara nie dzieli się na ilość rdzeni. Co oczywiście nie oznacza, że wydajnościowo 2x 1,6 = 3,2. Ten post edytował Mephistofeles 7.06.2012, 16:14:57 |
|
|
![]()
|
|
czyli będzie dobrze działać czy nie ? ;]
|
|
|
![]()
|
|
czyli będzie dobrze działać czy nie ? ;] Jako maszyna do pisania, tak. Jest lepszy niż komputery sprzed 10 lat, a one już się do tego nadawały. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
do pisania i przeglądania internetu + komunikatory skype / gg
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:42 |