![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem kompletnie zielony, i nie mam bladego pojęcia o Bazach danych itp stąd też może błąd w tytule tematu, natomiast mam do rozwiązania problem i bardzo szybko się uczę. Opis sytuacji: mam stronę, na której mam umieszczone pliki (nie jestem administratorem, natomiast mam pewne możliwości co do modyfikowania strony coś w stylu chomikuj.pl), i na tej stronie potrzebuje zrobić wyszukiwarkę plików, która może działać np tak, wpisuje nazwę pliku i jeżeli jest on na stronie to wyszukiwarka przechodzi na adres pliku np. "www.strona.pl/filmy/fajny_film.avi", domyślam się, że będę musiał założyć bazę danych z odpowiednimi komórkami, na jakiejś stronie, a później przez tą wyszukiwarkę, która jest na innej stronie, przeszukiwać moją bazę danych. Moje pytanie jest następujące, czy istnieje wogóle możliwość wykonania takiej rzeczy, i jeżeli tak to prosił bym o jakieś wskazówki na początek, oczywiście nie typu: "naucz się zakładać bazę danych", tylko konkrety
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej nie ten dział (Przedszkole wydaje się odpowiedniejsze) , za mało napisałeś o samej stronie na której chcesz tą wyszukiwarkę umieścić np. czy pozwala w ogóle na umieszczenie dowolnego kodu html ? (czy nie będzie problemu z umieszczeniem formularza).
Jeżeli możesz umieścić formularz to w action formularza podajesz adres swojego skryptu wyszukiwania tam za pomocą PHP wyszukujesz czy plik istnieje jeżeli tak to za pomocą header przekierowujesz z powrotem na stronę na której masz wyszukiwarkę tylko, że już na odpowiedni plik. Jeżeli to co napisałem wydaje Ci się zbyt trudne to raczej na dzień dzisiejszy sam nie dasz rady tego zrobić i lepiej to komuś zlecić lub poduczyć się podstaw html/php/mysql (o ile chcesz z mysql korzystać). Ten post edytował d3ut3r 7.06.2012, 03:51:36 -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak strona pozwala na umieszczenie dowolnego kodu html, a czy wydaje mi się to trudne, raczej nie, przecież to tylko wyszukiwarka plików, z tym, że biorę pod uwagę moje umiejętności, czyli żadne, nie chce nikomu tego zlecać, bo już się nauczyłem, że jeżeli ktoś kto się zna, powie, że da się zrobić jakąś rzecz, to ja sam też jestem w stanie ją zrobić, tylko będę potrzebował więcej czasu, a w tym przypadku sam problem mnie zaciekawił i wydaje mi się, że rozwiązanie go samemu, a przy tym nauka czegoś nowego będzie przednią zabawą, a czas mam
![]() a mam jeszcze prośbę, byłby ktoś tak miły, i powiedział mi od czego powinienem zacząć i co robić po kolei, taką listę kroków ![]() Ten post edytował c!chy 7.06.2012, 12:55:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 23:20 |