Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Zatrudnienie osoby nieletniej w kawiarence.
o2w5n778

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć!
Chciałem się zatrudnić na wakacje w pewnej kawiarence. Oprócz napojów i ciast jest tam sprzedawany alkohol w posiaci piwa i drinków. Mam skończone 16 lat, czy jest to możliwe?

Ten post edytował o2w5n778 6.06.2012, 17:27:06

--------------------
Go to the top of the page
+Quote Post
greycoffey

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Z tego co wiem, nie. Ale nie jestem pewny.
+Quote Post
Pilsener

-----

Jak masz skończone 16 lat to możesz pracować na umowę o pracę, ale Kodeks Pracy nakłada na pracodawcę liczne obostrzenia i ograniczenia. Ponieważ nikt normalny na umowę o pracę raczej nie zatrudnia (oczywiście w takim wypadku) możesz bez problemu pracować na umowę zlecenie. Jest to umowa cywilno-prawna, nie podlega pod Kodeks Pracy i do jej podpisania wystarczy ograniczona zdolność do czynności prawnych (czyli ukończone 13 lat) oraz zgoda opiekuna prawnego (w tym wypadku rodziców).
+Quote Post
o2w5n778

-----

Przychodzi kontrola z urzędu pracy a za ladą nalewa piwo 16-latek z umową na zlecenie. Czy to aby na pewno może tak wyglądać? Nie chciał bym aby mój wujek stracił np. koncesję.

--------------------
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

o2w5n778, Twoje obawy są zrozumiałe, jednak w takim układzie proponuję się upewnić u kogoś, kto dysponuje aktualną wiedzą z tej konkretnej dziedziny. Przecież nie będziesz ryzykował problemów, bo "ktoś" Ci powiedział, że możesz lać piwo. Nie odnoszę się tutaj naturalnie do osób piszących w temacie smile.gif.

Zapytać możesz przecież np. w UP.
+Quote Post
o2w5n778

-----

Racja smile.gif
PS: Napisałem ten sam temat na forumprawne. Odpowiedzi nie doczekałem się po 15 godzinach, a tu? Forum o php i proszę

Ten post edytował o2w5n778 6.06.2012, 09:55:44

--------------------
+Quote Post
Wykrywacz

-----

Ciekaw jestem czy na odwrót by to zadziało. W sensie czy na forum prawnym szybko dostał byś odpowiedź na pytanie programistyczne....
+Quote Post
greycoffey

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Nie, to po prostu my jesteśmy tacy świetni. Według mnie nie, niepełnoletnim nie sprzedaje się alkoholu, ale oni moga innym sprzedawać? Raczej nie.
+Quote Post
o2w5n778

-----

Ja bym tego sprzedawaniem nie nazwał, tylko zanoszeniem do stoliczka.

Przeleciałem masę stron z warunkami zatrudnienia osoby nieletniej. NIGDZIE nie było nic wspominane o alkoholu.

--------------------
+Quote Post
Pilsener

-----

Podobny problem jest w USA - mając 18 lat możesz strzelać do Talibów ale wypić piwka Ci nie wolno thumbsdownsmileyanim.gif

Tutaj bym sie nie przejmował, nacisk kładziony jest na to, by nieletni nie mógł kupować a o sprzedawaniu nie ma mowy. Sprzedawanie alkoholu regulują odrębne przepisy, nie słyszałem o przepisie który nakazywałby, żeby przy sprzedaży alkoholu musiały pracować osoby pełnoletnie.

Cytat
Przychodzi kontrola z urzędu pracy a za ladą nalewa piwo 16-latek z umową na zlecenie. Czy to aby na pewno może tak wyglądać?
- UP nie ma nic do pracujących na umowy cywilno-prawne bo to nie ich jurysdykcja, jedyny wyjątek to sytuacja, kiedy pracownik domaga się ustanowienia stosunku pracy bo są ku temu przesłanki (typu zadania wykonywane pod kierownictwem w miejcu i czasie wyznaczonym itp. itd. etc.) albo pracujesz na czarno i nie masz żadnej umowy, obiecano Ci umowę o pracę i takie tam - jeśli zarówno pracownik, jak i pracodawca nie kwestionują umowy-zlecenia i co więcej, wykonywane czynności są ściśle określone (typu "roboty rozbiórkowe wraz z usunięciem gruzu") żaden UP się nie przyczepi.
+Quote Post
Mephistofeles

-----

Mając 15 lat możesz uprawiać seks, ale oglądać możesz dopiero od 18 wink.gif.
+Quote Post
peter13135

-----

Pracuje w "barze szybkiej obsługi" i wiem, że wcześniej pracowały w tym barze osoby nieletnie i problemów nie było.
Wizyty są skadane najczęściej przez US, czasami jakieś urzedasy przychodzą sprawdzić czy mamy zezwolenie (koncesję ? ) na sprzedaż alkoholu. Nic mi na ten temat nie wiadomo, by był ktokolwiek z UP.
Inaczej mówiąc u nas jest tak, że trzeba pilnować, żeby wydawać wszystkie paragony, żeby było w miarę czysto bo może sanepid przyjdzie (mi się taka wizyta nie zdarzyła), a to czy personel ma 18 lat czy nie, czy pracuje na czarno czy biało... to mniej ważne.

Edit://
Piszę jedynie jak to jest w moim przypadku w praktyce. O tym co prawo sądzi na ten temat nie mam pojęcia.

Ten post edytował peter13135 17.06.2012, 13:07:15

--------------------
:)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:33