![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć!
Chciałem się zatrudnić na wakacje w pewnej kawiarence. Oprócz napojów i ciast jest tam sprzedawany alkohol w posiaci piwa i drinków. Mam skończone 16 lat, czy jest to możliwe? Ten post edytował o2w5n778 6.06.2012, 17:27:06 -------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%)
|
Z tego co wiem, nie. Ale nie jestem pewny.
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak masz skończone 16 lat to możesz pracować na umowę o pracę, ale Kodeks Pracy nakłada na pracodawcę liczne obostrzenia i ograniczenia. Ponieważ nikt normalny na umowę o pracę raczej nie zatrudnia (oczywiście w takim wypadku) możesz bez problemu pracować na umowę zlecenie. Jest to umowa cywilno-prawna, nie podlega pod Kodeks Pracy i do jej podpisania wystarczy ograniczona zdolność do czynności prawnych (czyli ukończone 13 lat) oraz zgoda opiekuna prawnego (w tym wypadku rodziców).
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Przychodzi kontrola z urzędu pracy a za ladą nalewa piwo 16-latek z umową na zlecenie. Czy to aby na pewno może tak wyglądać? Nie chciał bym aby mój wujek stracił np. koncesję.
-------------------- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ |
o2w5n778, Twoje obawy są zrozumiałe, jednak w takim układzie proponuję się upewnić u kogoś, kto dysponuje aktualną wiedzą z tej konkretnej dziedziny. Przecież nie będziesz ryzykował problemów, bo "ktoś" Ci powiedział, że możesz lać piwo. Nie odnoszę się tutaj naturalnie do osób piszących w temacie
Zapytać możesz przecież np. w UP. |
|
|
|
|
|
|
|
Racja
PS: Napisałem ten sam temat na forumprawne. Odpowiedzi nie doczekałem się po 15 godzinach, a tu? Forum o php i proszę Ten post edytował o2w5n778 6.06.2012, 09:55:44 -------------------- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%)
|
Ciekaw jestem czy na odwrót by to zadziało. W sensie czy na forum prawnym szybko dostał byś odpowiedź na pytanie programistyczne....
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%)
|
Nie, to po prostu my jesteśmy tacy świetni. Według mnie nie, niepełnoletnim nie sprzedaje się alkoholu, ale oni moga innym sprzedawać? Raczej nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja bym tego sprzedawaniem nie nazwał, tylko zanoszeniem do stoliczka.
Przeleciałem masę stron z warunkami zatrudnienia osoby nieletniej. NIGDZIE nie było nic wspominane o alkoholu. -------------------- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Podobny problem jest w USA - mając 18 lat możesz strzelać do Talibów ale wypić piwka Ci nie wolno
Tutaj bym sie nie przejmował, nacisk kładziony jest na to, by nieletni nie mógł kupować a o sprzedawaniu nie ma mowy. Sprzedawanie alkoholu regulują odrębne przepisy, nie słyszałem o przepisie który nakazywałby, żeby przy sprzedaży alkoholu musiały pracować osoby pełnoletnie. Cytat Przychodzi kontrola z urzędu pracy a za ladą nalewa piwo 16-latek z umową na zlecenie. Czy to aby na pewno może tak wyglądać? - UP nie ma nic do pracujących na umowy cywilno-prawne bo to nie ich jurysdykcja, jedyny wyjątek to sytuacja, kiedy pracownik domaga się ustanowienia stosunku pracy bo są ku temu przesłanki (typu zadania wykonywane pod kierownictwem w miejcu i czasie wyznaczonym itp. itd. etc.) albo pracujesz na czarno i nie masz żadnej umowy, obiecano Ci umowę o pracę i takie tam - jeśli zarówno pracownik, jak i pracodawca nie kwestionują umowy-zlecenia i co więcej, wykonywane czynności są ściśle określone (typu "roboty rozbiórkowe wraz z usunięciem gruzu") żaden UP się nie przyczepi.
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%)
|
Mając 15 lat możesz uprawiać seks, ale oglądać możesz dopiero od 18
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Pracuje w "barze szybkiej obsługi" i wiem, że wcześniej pracowały w tym barze osoby nieletnie i problemów nie było.
Wizyty są skadane najczęściej przez US, czasami jakieś urzedasy przychodzą sprawdzić czy mamy zezwolenie (koncesję ? ) na sprzedaż alkoholu. Nic mi na ten temat nie wiadomo, by był ktokolwiek z UP. Inaczej mówiąc u nas jest tak, że trzeba pilnować, żeby wydawać wszystkie paragony, żeby było w miarę czysto bo może sanepid przyjdzie (mi się taka wizyta nie zdarzyła), a to czy personel ma 18 lat czy nie, czy pracuje na czarno czy biało... to mniej ważne. Edit:// Piszę jedynie jak to jest w moim przypadku w praktyce. O tym co prawo sądzi na ten temat nie mam pojęcia. Ten post edytował peter13135 17.06.2012, 13:07:15 -------------------- :)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:33 |