![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 9.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Pytanie jak w temacie. Czy PHP służy tylko do tworzenia stron internetowych, portali, CMS? Czy są też inne zastosowania tego języka? Przy okazji, czy w stopce można mieć link? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Generalne zastosowanie to web - co prawda są różne projekty typu php-gtk, ale to zabawki.
2. Można - vide regulamin. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie jak w temacie. Czy PHP służy tylko do tworzenia stron internetowych, portali, CMS? Czy są też inne zastosowania tego języka? Głównie, choć możesz zrobić w nim praktycznie wszystko(poszukaj, był niedawno temat jak sterować diodami, kamerą itd), pytanie tylko czy: 1. będzie to wydajne 2. czy będzie to opłacalne (inne języki poradzą sobie z tym lepiej/szybciej). Jak chcesz możesz pisać aplikacje okienkowe, php-gtk/qt (wiele aplikacji w tym napisanych było w dystrybucji linux, kate os) jednak chyba rozwój tych wtyczek zakończył się na php5.2. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Wszelakie aplikacje konsolowe.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 45 Pomógł: 16 Dołączył: 28.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
OmniADD jest pisany w PHP i wieli innych softów do SEO (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak każdy język skryptowy PHP ma szerokie zastosowania,
liczność biblioteki standardowej (czy jak to nazwać) jest b. duża, zatem można napisać wiele rzeczy w krótkim czasie, nie zawracając uwagi na wydajność. Od dawna oprócz rzeczy webowych tworzę w PHP pomniejsze skrypty chociażby po to, aby coś przetestować (ostatnio sprawdzałem czy dobrze rozkmniam kompresję defalte), czy do generowania testów do aplikacji pisanych w c++. Jak już wspomniałem możesz zrobić szybko dużo rzeczy, ale traktuję to jako pomoc przy developerce, bo jakby te skrypty miały iść w świat, to napisałbym je w wydajniejszy sposób (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Języki skryptowe również przydają się jako języki "konsolowe" w grach, ale tutaj nie widziałem jeszcze php, przeważa raczej python i inne które teraz wyleciały mi z głowy (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszelakie aplikacje konsolowe. Tylko że one działają w obrębie interpretera PHP, nie zmienisz sobie tapety na pulpicie w nich (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
!*! - czemu nie? Przecież masz system() (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 29 Dołączył: 3.04.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
@!*! jak wyżej Spawnm wspomniał, jest system(), są też funkcje które zamiast wypisywać, przekazują potok/cały deskryptor.
|
|
|
![]()
|
|
Tak wiem że jest, tylko to nie znaczy że musi działać on na każdej maszynie, php jest hermetyczne, a nie globalne jak np. bash. Wszytko to kwestia konfiguracji uzależniona od indywidualnych ustawień.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja generuje sobie ikonki ze zdjec uzywajac `` (mozna system albo exec) i imagick (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 6 Dołączył: 17.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na dzien dzisiejszy jezyk PHP staje sie prawdziwym jezykiem Enterprise. Ogrom powstajacych narzedzi na wzor narzedzi stworzonych do Javy jak Phing, PHPUnit, PHPUnderControl/Jenkins, DoctrineORM pozwala na tworzenie profesjonalnego oprogramowania.
Co wiecej, sam jezyk PHP rowniez sie zmienil. Czasami mam wrazenie, ze to forum i wiekszosc tutoriali PHP w internecie dotyczy PHP3, PHP4 i poczatkow PHP5 z roku 2004. Na dzien dzisiejszy w dobie PHP5.4, jezyk ten posiada m.in. przestrzenie nazw, domkniecia, funkcje anonimowe (OOP w PHP nie ogranicza sie juz do dziedziczenia). Nowoscia sa traitsy. Co dziala rowniez na korzysc PHP, to istnieje SPL (Standard PHP Library) o czym warto mowic glosno, bo wielu poczatkojacych o tym nie wie, a wlasciwie od tego powinni zaczac. W SPLu zrealizowane jest wiele wzorcow projektowych, mamy dostepne gotowe Iteratory, klase refleksyjna, wiele interfejsów i rowniez zadeklarowana strukture klas wyjątkow. Nie wspominajac juz o Symfony 2, ktore pokazuje idealnie jak mozna profesjonalnie programowac w PHP. Symfony 2 wprowadza rowniez nowe standardy. W PHP do tej pory malo bylo rozwiazac z ktorych chcieli korzystac wszyscy. Kazdy wolal stworzyc wlasne rozwiazanie. Mam tutaj na mysli: "kazdy: tworzyl wlasny framework, wlasny system szablonow, wlasny ORM. Po co? Wyobrazacie sobie, ze kazdy programista Javy realizuje wlasna implementacje Spring'a lub Strutsa? Oczywiscie, ze nie bo programisci Javy wlasciwie zaczynaja nauke tego jezyka od nauki frameworkow. Symfony2 w PHP moze stworzyc podobne podejscie... po co cos robic od zera skoro moge wykorzystac sprawdzony i popularny Bundle? Jezyk PHP od dawna nie sluzy tylko do webmasterstwa. Aktualnie pracuje w jednej z Norweskich telewizji kablowych i uzywamy PHP do realizacji wielu dziwnych rzeczy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety na forum nadal panuje przekonanie, że najlepszy framework to własny framework, na szczęście głównie wśród nowych użytkowników.
|
|
|
![]()
|
|
Niestety na forum nadal panuje przekonanie, że najlepszy framework to własny framework, na szczęście głównie wśród nowych użytkowników. A podasz w końcu solidne argumenty, bo tak tylko przewijasz się w tematach że własny FW jest zły, bo już istnieją inne, a nic z tego nie wynika. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ile razy mam pisać?
W każdym innym środowisku chętnie wykorzystuje się gotowe narzędzia, bo dobrze spełniają swoją rolę - ułatwiają pracę i skracają czas potrzebny na jej wykonanie. Własny framework jest dobry kiedy ma jakieś unikalne cechy, potrzebne nam przy większej liczbie aplikacji. Pisanie kolejnego Zenda, Symfony czy innych, nie orientuję się co jeszcze jest popularne, nie ma żadnego sensu, bo większość osób nie jest w stanie napisać dobrego frameworka, czy to ze względów czasowych, czy umiejętności. Jak już koniecznie chce się czy trzeba pisać własny framework, to najlepiej użyć do tego gotowych komponentów, samemu pisząc tylko to, co chcemy zmienić. Symfony i Zend podzielone są na tyle luźno połączonych komponentów właśnie po to, żeby można było ich użyć bez używania całego frameworka. Tymczasem tutaj każdy własny framework zawiera to samo: własny router, cała reszta architektury, własny ORM... Po co? Pisanie dla samego pisania jest bez sensu, niczego dobrego nie uczy, bo nie masz odniesienia jak powinna wyglądać dobra architektura, a jeśli zaczynamy w pewnym momencie kopiować inne rozwiązania to znak, że doszliśmy do punktu, w którym należy sobie uświadomić, że od początku mogliśmy użyć gotowca. Po to są gotowe narzędzia, żeby z nich korzystać. Znacznie lepiej nauczyć się obsługi jakiegoś gotowego frameworka, ORMa, czegokolwiek co jeszcze chcieliśmy napisać, bo to się przyda do pisania realnych aplikacji, a nie frameworka, który sam w sobie nic nie daje. Jak ktoś chce tworzyć narzędzia, to lepiej będzie jak napisze jakiś komponent, który ludzie będą wykorzystywać, niż framework, którego nikt nie będzie używał. Ktoś niedawno przytoczył jeszcze inny argument - znacznie lepiej czyta się kod oparty na popularnym rozwiązaniu, niż na własnym frameworku, który czytelny jest tylko dla jego autora. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeszcze bym tutaj dodał, że trzeba zdefiniować co rozumiesz pod pojęciem webmasterstwa - bo jedni rozumieją to jako robienie strony/cms itp. Inni bardziej szeroko jako "wszystko co działa w przeglądarce".
I tu właśnie mam wrażenie, że php ma duże pole do popisu i z czasem może przejmować wiele obszarów tradycyjnie zarezerwowanych dla aplikacji desktopowych. Żeby nie być gołosłownym to wystarczy spojrzeć na to co robi Google -> pakiet biurowy, kalendarz, zarządzanie kontaktami. Technologie takie jak php mają wiele przewag jeśli bierze się pod uwagę taniejący sprzęt serwery, dostępność łącz itp bo dają wygodę użytkownikowi (nie musi martwić się o aktualizację, synchronizację danych między komputerami, instalację oprogramowania, zgodność z systemem operacyjnym itp). Jeśli dodasz do tego stały rozwój bibliotek i frameworkow do JavaScriptu typu jQuery /jQuery UI itp to w zasadzie okazuje się, że na komputerze potrzebujesz tak na prawdę tylko przeglądarki i sterowników do sprzętu. Np. u mnie w biurze wraz ze wzrostem ilości komputerów zupełnie staramy się odchodzić od technologii desktopowych na rzecz webowych: - mamy system magazynowo/fakturowy w php+jquery (korzysta się wygodniej niż z desktopowych rozwiązań typu subiekt) - zamiast tradycyjnych klientów poczty jest osTicket napisanym w php (taki system, dzięki któremu pracownicy mogą prowadzić korespondencję z klientami w jednym miejscu, przeglądać historię odpowiedzi innych pracowników itp) - zadania dla pracowników są (właśnie to wdrażam) za pomocą Astrid, dzięki temu każdy może sobie współdzielić zadania, przydzielać je innym, czy nawet przeglądać na telefonie jak jest poza biurem itp Sam mam już nawet pomysł na wydanie jednego programu zarezerwowanego dla desktopów, a który na pewno fajnie by się sprawdził w wersji przeglądarkowej, ale muszę znaleźć programistę na wspólnika, bo sam nie jestem w stanie się tym zająć od strony programistycznej. Reasumując PHP ma wiele zastosowań wychodzących poza proste strony. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 32 Dołączył: 21.03.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
I tu właśnie mam wrażenie, że php ma duże pole do popisu i z czasem może przejmować wiele obszarów tradycyjnie zarezerwowanych dla aplikacji desktopowych. Żeby nie być gołosłownym to wystarczy spojrzeć na to co robi Google -> pakiet biurowy, kalendarz, zarządzanie kontaktami. Technologie takie jak php mają wiele przewag jeśli bierze się pod uwagę taniejący sprzęt serwery, dostępność łącz itp bo dają wygodę użytkownikowi (nie musi martwić się o aktualizację, synchronizację danych między komputerami, instalację oprogramowania, zgodność z systemem operacyjnym itp). Jeśli dodasz do tego stały rozwój bibliotek i frameworkow do JavaScriptu typu jQuery /jQuery UI itp to w zasadzie okazuje się, że na komputerze potrzebujesz tak na prawdę tylko przeglądarki i sterowników do sprzętu. Rozśmieszyłeś mnie. Tutaj jest mowa o PHP i jego zastosowaniach, a nie o Google'u. Google i PHP odległość kilku lat świetlnych, bo głównie korzysta z Pythona, C++ oraz innych tym podobnych tworów. PHP jest za wolne i mimo możliwości nie nadaje się imo do tworzenia czego innego, niż prostych stron WWW. |
|
|
![]()
|
|
Facebook jest prostą stroną WWW?
|
|
|
![]()
|
|
Facebook jest prostą stroną WWW? FB, Google, NK to b.proste strony www, w porównaniu do wolfram, jeśli uogólnimy i wrzucimy całość do jednego worka razem z algorytmami, bo niby co takiego ma google doc/gmail ? to nie jest zbyt skomplikowane i można samemu napisać coś podobnego w niedługim czasie. Zresztą nie przesadzajmy, wszyscy myślą że jak coś jest b. popularne to kod jest nie wiadomo jaki, super, zoptymalizowany, skompresowany i jeszcze w języku kosmitów, bo stoją za tym masoni. Strony jak każde inne, tylko o innym zapleczu sprzętowym, bo nie da się zrucić całego cache i mocy obliczeniowej na dyskietkę. Z tego co pamiętam FB pisany był/jest w PHP, ale że przepisanie tego na C/C++ było nieopłacalne, więc wymyślili konwenter HipHop który rzekomo działa na tyle dobrze że wzrost wydajności sięga nawet 50%. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozśmieszyłeś mnie. Tutaj jest mowa o PHP i jego zastosowaniach, a nie o Google'u. Google i PHP odległość kilku lat świetlnych, bo głównie korzysta z Pythona, C++ oraz innych tym podobnych tworów. PHP jest za wolne i mimo możliwości nie nadaje się imo do tworzenia czego innego, niż prostych stron WWW. Nie ma się co śmiać jak się nie umie czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie pisałem, że te aplikacje, które wymieniłem są napisane w php (bo nie wiem w czym są napisane), tylko w technologiach webowych, do których PHP się zalicza. Jeżeli FB może stać na PHP to tym bardziej mógłby stać na nim kalendarz Google. Oczywiście wiadomym jest, że przy projektach na saklę FB nie robi się tego na gołym PHP tylko tworzy się rozwiązania bazujące na PHP, ale też nie rozmawiamy tutaj wyłącznie o takiej skali i ja nie o takiej skali pisałem w dalszej części mojej wypowiedzi, bo wiadomo, że PHP nie był z myślą o takich rzeczach tworzony. Tak jak pisałem PHP (jak i każdy inny język webowy, bo dla użytkownika końcowego nie ma to ŻADNEGO znaczenie czy to php, python czy ruby) ma wiele zastosowań poza "prostymi stronkami" - choćby aplikacje biznesowe. Sam jak już pisałem z takiej aplikacji korzystam i jestem bardzo zadowolony. To jest właśnie to o czym piszę - czyli wyjście poza standardowe postrzeganie PHP jako języka do "pisania stronek". W php można napisać np. system zarządzania projektami, system zarządzania korespondencją firmową, system zarządzania relacjami z klientem, bazę wiedzy/księgę jakości przedsiębiorstwa, systemy rezerwacji, system śledzenia floty firmowej... i tak by można wymieniać bez końca. PHP w takie rejony coraz mocniej wchodzi (jak i inne języki "od stronek") bo po prostu coraz więcej aplikacji przechodzi z desktopowych na webowe wersje z powodu wygody korzystania/zarządzania/instalacji/utrzymania/kosztów. Oczywiście prościej jest napisać 1056. cms, bo do innych aplikacji trzeba mieć wiedzę i jakieś tam doświadczenie życiowe wynikające z jakiegoś hobby czy wykonywanej pracy, tudzież widzieć możliwości, które powstają na bieżąco. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 19:40 |