![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję wyciągnąć z bazy wpisy, które w polu DATE mają datę większą bądź równą dwóm miesiącom wstecz. Logicznie zapisałbym to tak:
Próbowałem też date BETWEEN. I najdziwniejsze jest to, że jak sobie wyciągam dane z phpMyAdmin to działa ale jak robię to samo zapytanie na stronie to nie działa. Dodam jeszcze, że datę mam w formacie Y-m-d G:i. Co robię źle? Ten post edytował deha21 4.06.2012, 11:13:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Data nie jest liczbą, więc odejmowanie od niej innej liczby do zbyt logicznych nie należy.
![]() Ten post edytował Crozin 4.06.2012, 11:31:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że to nie wychowawze ale aż się prosi napisać
![]() Tak czy owak "pomógł" należy się Crozinowi ![]()
-------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm to dziwne... Dlaczego więc działa to gdy piszę zapytanie w phpMyAdminie?
Tak czy inaczej dzięki. Sprawdzę jak tylko będę miał chwilę, żeby wrócić do kodu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak coś to tu masz ładnie to wyjaśnione Funkcje daty i czasu mysql
-------------------- moje projekty:
www.hackwars.pl - hacking , webdesign itp www.kosmosnews.pl - Wszechświat bez granic |
|
|
![]()
|
|
Dzięki jeszcze raz. Nie chcę zakładać nowego tematu ale postanowiłem jednak zmienić zasadę pobierania wpisów. Chcę teraz pobrać wpisy, które są tylko z aktualnego miesiąca. Jak to zrobić? WHERE date=MONTH(NOW()) nie działa
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobić? Myślenie włączyć i korzystać z dokumentacji:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/dat...-functions.html Czy w polu "date" masz miesiąc czy całą datę? Musisz wyciągnąć z pola "date" by go porównać z biężacym miesiącem. Rób sobie coś w stylu:
To się nauczysz ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pilsener zmusił Cię do myślenia i ma rację
![]() ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Pilsener zmusił Cię do myślenia i ma rację ![]() ![]() Słuszna sugestia ![]() ![]() Dla potomnych ![]()
Ten post edytował deha21 5.06.2012, 14:08:58 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 07:35 |