![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 3 Dołączył: 14.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
proszę o pomoc. Jakiej funkcji mogę użyć zamiast location.href, aby strona test.php z parametrem Result (jak poniżej) została wywołana w tle? Kod <script language="JavaScript"> var Result = 55; location.href="test.php?Result=" + Result; </script> Dodatkowo, czy jest możliwość, aby nie czekać na odpowiedź? Przykładowo strona test.php zawiera
Generalnie chodzi mi o to, żeby użytkownik nie czuł, że w tle wywoływana jest jakaś inna strona. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co Ci takie coś? Pytam, bo na razie nie wiem dokładnie o co chodzi i w różnych przypadkach możliwe są różne rozwiązania( lub raczej ich brak ). Masz dostęp do strony( czy możesz ją edytować ): test.php ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sposobów jest masa ale tak jak przedmówca napisał - do czego Ci to?
Możesz: 1. użyć AJAX 2. użyć coś na styl JSONP 3. użyć IFRAME 4. użyć obrazek 5. .... można wymieniać w nieskończoność... ![]() Najprościej chyba poprzez IFRAME itd... Ten post edytował Sephirus 4.06.2012, 07:41:05 -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 3 Dołączył: 14.02.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie efekt ma być podobny do statystyk tzn. ze strony A, gdzie będzie JS mają być wysyłane odpowiednie dane (w moim przykładzie jest to zmienna Result) do strony test.php, która znajduje się na innym serwerze. Zakładmy, że strona A może nie obsługiwać PHP, nie chcemy w żadnen sposób ingerować w jej treść i wygląd (chodzi o to co widzi użytkownik końcowy). Test.php + wszystko co jest na tym serwerze mogę w pełni edytować.
IFRAME chciałem użyć dopiero w znaczniku <noscript></noscript>. Twój przykład wydaje się być tym co chcę osiągnąć, ale przy ramkach chyba nie da się uniknąć oczekiwania na odpowiedź. Chyba, że przy innych opcjach też... Ten post edytował bww 4.06.2012, 08:32:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli przesyłasz mało danych do wystarczy użyć coś w rodzaju JSONP:
Na stronie którą chcesz śledzić poprzez JS musisz wykonać skrypt typu:
W ten sposób odwołasz się niby do skryptu JS przesyłając dane GETEM do konkretnego skryptu (test.php). Ten skrypt JS może dodatkowo odpowiadać na żądania w ten sposób:
gdzie twoja_funkcja to funkcja istniejąca po stronie strony A. Chodzi o to byś po stronie strony A wiedział, że dane zostały przyjęte. ![]() Pomyśl nad tym ![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
W sumie strona A nie potrzebuje widzieć, czy test.php odebrał dane.
Dzięki za pomoc! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 22:27 |