Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> wstawianie do bazy informacji w odwrotnej kolejności
c4ld3ra

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
rzuciło mi się w oczy, iż np.: na blogach komentarze są wyświetlane w odwrotnej kolejności ich wstawiania, tak jak z stosu. Myśląc na tym jak to zrealizować nie przychodzi mi nic innego do głowy jak użycie przy SELECT
  1. ORDER BY cosTam DESC
, aczkolwiek każdorazowe sortowanie danych pobranych z bazy nie jest najefektywniejsze ( w mojej opinij ). Próbowałem wygooglować jakieś informacje jak by tu np.: zapisać do bazy insertem dane w odwrotnej kolejności, tak aby przy ich odczytywaniu można by ominąć ich sortowanie, ale nie znalazłem takiego sposobu. Może ma ktoś jakieś pomysł jak by zrealizować coś takiego w bardziej efektywny sposób.
Pozdrawiam.
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
toffiak

-----

Najczęściej wtedy sortujesz po kluczu głównym, który najczęściej jest liczbą autoinkrementową z założonym indeksem, więc różnicy w wydajności nie ma.

--------------------
+Quote Post
Crozin

-----

Generalnie w SQL-u nie ma określonego porządku występowania wierszy, chcąc uzyskać rekordy posortowane (nie ważne względem czego) musisz to jawnie zadeklarować poprzez użycie klauzuli SORT BY. Relacyjne bazy danych dobrze dają sobie radę z sortowaniem, pod jednym warunkiem - powinny móc sortować po kolumnie(ach), na których jest założony indeks.
+Quote Post
c4ld3ra

-----

Dzienki za odpowiedź.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:16