![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
rzuciło mi się w oczy, iż np.: na blogach komentarze są wyświetlane w odwrotnej kolejności ich wstawiania, tak jak z stosu. Myśląc na tym jak to zrealizować nie przychodzi mi nic innego do głowy jak użycie przy SELECT , aczkolwiek każdorazowe sortowanie danych pobranych z bazy nie jest najefektywniejsze ( w mojej opinij ). Próbowałem wygooglować jakieś informacje jak by tu np.: zapisać do bazy insertem dane w odwrotnej kolejności, tak aby przy ich odczytywaniu można by ominąć ich sortowanie, ale nie znalazłem takiego sposobu. Może ma ktoś jakieś pomysł jak by zrealizować coś takiego w bardziej efektywny sposób. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 395 Pomógł: 80 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najczęściej wtedy sortujesz po kluczu głównym, który najczęściej jest liczbą autoinkrementową z założonym indeksem, więc różnicy w wydajności nie ma.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie w SQL-u nie ma określonego porządku występowania wierszy, chcąc uzyskać rekordy posortowane (nie ważne względem czego) musisz to jawnie zadeklarować poprzez użycie klauzuli SORT BY. Relacyjne bazy danych dobrze dają sobie radę z sortowaniem, pod jednym warunkiem - powinny móc sortować po kolumnie(ach), na których jest założony indeks.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzienki za odpowiedź.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:16 |