![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem. Mam DIV a w nim tabelkę. Tabelka zawiera 10 wierszy, każdy z wierszy ma na onclick funkcje "xxx". Po kliknięciu na jakiś wiersz wyświetla się alert z położeniem wiersza od góry tabeli w pixelach (czyli odległości miedzy wierszem a górna krawędzią tabeli). Mój problem polega na tym, że chce aby alert wyświetlał mi odległość klikniętego wiersza, ale nie miedzy wierszem a tabelka, tylko zewnętrznym div'em. Z góry dziękuje za pomoc!!! Przykład: <html> <body> <div id="mydiv" style="height:130px; width:370px; font-size:12px; overflow:auto; border: 1px solid red;"> // zewnetrzny div <table id="mytable" width="350" border="1" cellspacing="1" cellpadding="2"> <tr onclick="xxx(this)"><td>1</td></tr> <tr onclick="xxx(this)"><td>2</td></tr> <tr onclick="xxx(this)"><td>3</td></tr> <tr onclick="xxx(this)"><td>4</td></tr> <tr onclick="xxx(this)"><td>5</td></tr> <tr onclick="xxx(this)"><td>6</td></tr> <tr onclick="xxx(this)"><td>7</td></tr> <tr onclick="xxx(this)"><td>8</td></tr> <tr onclick="xxx(this)"><td>9</td></tr> <tr onclick="xxx(this)"><td>10</td></tr> </table> </div> <script> var mytable = document.getElementById("mytable"); function xxx(obj) { alert(mytable.rows[obj.rowIndex].offsetTop); } </script> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 43 Dołączył: 8.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 19.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
![]() Wszystko jest ok tylko ja potrzebuje odległość wiersza od diva obejmujacego tabele ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 43 Dołączył: 8.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Odległośc wiersza od tabeli + odległość tabeli od Div'a = odległość wiersza od div'a Czy ja czegoś nie rozumiem ? Wiec w tym wypadku dostaje caly czas stala wartosc bo (mytable.offsetTop) jest u mnie zero.
Moze wytlumacze jasniej o co mi chodzi bo moze namieszalem:) Wiec chodzi mi o to ze np. na kazdym z wierszy jest funkcja zwracajaca odleglosc wiersza od diva, czyli jak tabela ma 200 wierszy, ma skrolla i jest tak wysoka ze jest w stanie wyswietlic tylko 20 wierszy, to chodzi mi o to ze np: Klikam w wiersz i funkcja mi zwraca ze ten wiersz ktory kliknolem jest w odleglosci np. 300px od diva otaczajacego tabele, teraz jade skrolem o 200px na dol i klikam na ten sam wiersz to funkcja mi zwraca ze teraz jest on w odleglosci 100px od diva, jade skrolem dalej i ten wiersz sie chowa to on juz mnie nie interesuje. Tylko klikam w nastepny ktory widze i wyswietla mi ze ten ma np. 200px od diva pojade skrollem w dol o 100px to i klikne w ten co poprzednio to wyswietli mi 100px i tak w kolko. Mnie interesuje tylko to co jest widocznie w divie co sie dzieje poza nim to juz mnie nie interesuje. Pozdrawiam:) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
JESTES WIELKI
![]() Dziala tak jak chcialem, wielkie dzieki. Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 20:39 |