![]() |
![]() |
--asd-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Posiadam tablicę z wyrażeniami regularnymi
Jak najwydajniej sprawdzić czy zmienna do jakiegoś pasuje? Zrobiłem tak:
Jednak czy to jest jedyny sposób? Dlaczego muszę pisać $key => $value? Skoro nie operuję w foreach na waściwościach kluczy. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dlaczego muszę pisać $key => $value? Skoro nie operuję w foreach na waściwościach kluczy. Bo masz tablicę asocjacyjną, gdzie kluczami są twoje wyrażenia. Zatem żeby się do nich dostać, musisz użyć $key => $val (nazwy zmiennych są przykładowe). Można to zrobić bez pętli, ale jedynie za pomocą preg_replace, lub preg_replace_callback. Wtedy możesz podać swoje wyrażenie jako tablicę. Wszystko zależy od tego co konkretnie próbujesz uzyskać. Napisz, może można to łatwiej rozwiązać. |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chciałbym sprawdzić czy zmienna pasuje do któregoś wyrażenia, i zapisać je do innej zmiennej. Mam jeszcze pytanie, co w wyrażeniach np. aa\/([a-z]+) oznacza plus? Bo jeśli go nie ma, to czasami zwraca false.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plus oznacza "jeden lub więcej". Nie musisz używać do tego zarówno tablicy, jak i kilku wyrażeń bo możesz to zrobić w jednym wyrażeniu używając coś na wzór "else" z php:
Sposobów na rozwiązanie tego jest jeszcze conajmniej kilka. Ten post edytował by_ikar 31.05.2012, 10:17:51 |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Niby tak, ale tablice jest łatwiej edytować i ogólnie jest bardziej przejrzysta. Dlatego chce oprzeć rozwiązanie właśnie na niej.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Chodzi mi o to że chce mieć tablicę, która ma w sobie wyrażenia regularne, do każdego z takiego wyrażenia są przypisane odpowiednie wartości. Gdy przepuszczam tablicę przez foreach chce aby wyrażenie które pasuje do zmiennej, było zapisywane w osobnej zmiennej aby móc się do tego odwołać w dalszej części kodu.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:40 |