![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2012 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
![]() Od razu zaznaczam, że jestem nowy na forum oraz stawiam pierwsze kroki w php i mysql. Postanowiłem, że będę się uczyć programowania php tworząc stronę, tylko tyle, że chyba za bardzo ambitnie podszedłem do tworzonej strony ;p i pojawił się mały problem z wykonaniem menu na owej stronie. Sprawa wygląda następująco: chciał bym stworzyć menu nawigacji, którego elementy listy rozwijalnej będą pobierane z bazy danych i zapisywane jako osobne elementy <li></li>. Na razie posiadam napisany kod oraz bazę, w której znajdują się 3 elementy. Kod pobiera mi elementy zapisane w bazie i wypisuje je, ale jako jeden element <li></li> a chciał bym żeby wypisał mi 3 elementy <li></li> i tutaj pojawia się mój problem... O to kod:
Tak wygląda tabela w bazie danych: ID stanowisko 1 stanowisko1 2 stanowisko2 3 stanowisko3 Mam teraz do Was takie pytanie jak mogę to rozwiązać żeby działało tak jak bym chciał, tzn żeby tworzyło mi menu. Zaznaczam, że ilość pozycji w menu będzie różna a nie stała. Z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2012 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie za odpowiedź! Wszystko działa tak jak chciałem.
pozdrawiam ![]() A mógł by ktoś podpowiedzieć mi jak mam zrobić aby po kliknięciu na dane "stanowisko" pobierały się dane, które znajdują się w tym samym wierszu w bazie danych co kliknięte "stanowisko" ? Ten post edytował oYeK 31.05.2012, 13:48:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podpowiedź:
link z parametrem stanowisko, np: index.php?stanowisko='.$wiersz['stanowisko'].' a odczytujesz:
Pamiętaj o bezpieczeństwie ![]() -------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za odpowiedz
![]() Próbuję zrobić jak mi podpowiedziałeś i przy wywołaniu pojawia się taki błąd: Warning: mysqli_fetch_assoc() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in F:\SERWER\stronyWWW\index.php on line 73 a wyświetlam dane na tej samej zasadzie jak kod wyżej, który mi podałeś ;/ pozdrawiam Ten post edytował oYeK 31.05.2012, 15:28:12 |
|
|
![]()
|
|
Pokaż jak zmieniłeś.
-------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]()
|
|
Tak wygląda kod z menu:
A to jest kod, który wywołuje dane z tego samego wiersza co dane "stanowisko":
Postanowiłem, że przedstawię Wam co chciał bym mniej więcej stworzyć ponieważ chciał bym Was prosić o jakieś porady jak to zrobić. Siedzę cały czas szukając jakieś informacji na necie i coś próbuję stworzyć ale mi nie wychodzi. Po prostu kompletny brak pomysłu... Tutaj jest zdjęcie jak ma to działać: ![]() A teraz opis: Górne menu ma działać na zasadzie rozwijalnej listy gdzie będą znajdować się konkretne stanowiska pobierane z bazy danych. To udało mi się stworzyć, działa tak:
Po wybraniu odpowiedniego stanowiska chciał bym aby informacje odnośnie tego wybranego stanowiska, które znajdują się w tej samej tabeli były możliwe do wyświetlenia po wybraniu odpowiedniego menu z lewej strony i wyświetlone z prawej strony. I tutaj pojawia się mój problem bo nie mam bladego pomysłu jak można to wykonać w tej sposób. Kombinuje już dwa dni i nic mi nie wychodzi ;/ Może ktoś z Was mi podpowie jak to wykonać ? I jak podpowie może ktoś jakieś rozwiązanie ![]() Ten post edytował oYeK 1.06.2012, 13:57:46 |
|
|
![]()
|
|
nie bardzo mogę złapać Twoją koncepcję.
W menu1 masz listę stanowisk: kowal piekarz (....) w prawej kolumnie ma być info na temat tego stanowiska: $zapytanie ='SELECT * FROM praca WHERE stanowisko = ".$_GET["stanowisko"]."'; Co ma być w menu2? -------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]()
|
|
W menu 2 mają być opcje wyświetlania konkretnych danych na temat stanowisko, czyli: informacje1, informacje2, informacje3. Za dużo jest ich żeby były wszystkie wyświetlone na raz. Chciał bym żeby menu 2 wywoływało konkretne opcje w prawej kolumnie ...
Dalej się męczę i wywala mi ten błąd: Warning: mysqli_fetch_row() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in F:\SERWER\stronyWWW\index.php on line 62 Nie za bardzo mogę zrozumieć o co chodzi ;/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż kod (choć komunikat wskazuje jasno). A jak już ogarniesz to menu, to zainteresuj się PDO do łączenia z bazą danych, bo to niedługo będzie jedyna opcja do łączenia się z nimi.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Kod wyświetlający menu:
Kod wyświetlania informacji na podstawie danego stanowiska:
Ten post edytował oYeK 4.06.2012, 09:31:22 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A teraz co pokazuje? Jak nadal nie widzisz, to powinno być tak:
Ten post edytował !*! 4.06.2012, 09:35:06 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Dzięki serdeczne za pomoc. Już działa jak powinno
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:28 |