![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2012 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam do zrobienia bazę danych, w której będą przechowywane jakieś stringi z hiszpańskimi literami/znakami. Czytałem trochę tematów z tym związanych na innych forach i ustawiłem kodowanie tak: System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci Metoda porównywania napisów w tabelach: utf8_general_ci Na stronie ze skryptem: header('Content-type: text/html; charset=UTF-8'); I wszystko ładnie pięknie, w bazie mam akcenty nad "Á é í ó ú ü", a zamiast "ñ ¿ ¡" są krzaki. Na stronie natomiast jest w drugą stronę. ![]() Miał kiedyś podobny problem albo może mi pomóc z tym kodowaniem? Za wszystkie propozycje z góry dzięki. Pozdrawiam, Sondewerek. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszędzie musi być kodowanie utf8. Pliki (html, php) również musza być w kodowaniu utf8. A jak w bazie ci pokazuje krzaki, mimo że wynik na stronie jest dobry, to po zalogowaniu do phpmyadmin ustaw sobie kodowanie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 25.05.2012 Skąd: Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustawiłem kodowanie utf8 we wszystkich plikach. Na stronie wszystko dobrze wyświetla, ale w bazie są inne krzaczki.
A jak w bazie ci pokazuje krzaki, mimo że wynik na stronie jest dobry, to po zalogowaniu do phpmyadmin ustaw sobie kodowanie. Chodzi ci o 'System porównań dla połączenia MySQL' czy o jakieś inne ustawienie kodowania, o których nie wiem? Bo jeżeli to pierwsze, to mam ustawione. Ten post edytował Sondewerek 28.05.2012, 11:15:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciężko mi powiedzieć. Jeżeli tych danych w bazie nie ma dużo, spróbuj je jeszcze raz dodać (bez różnicy w jaki sposó
![]() |
|
|
![]()
|
|
No właśnie, że w bazie danych cały czas są krzaki, nawet po dodaniu nowych rekordów. Zależy mi na pozbyciu się ich, ponieważ baza będzie co jakiś czas eksportowana do pliku Excela, a krzaki nie będą tam mile widziane przez osoby trzecie.
Ten post edytował Sondewerek 29.05.2012, 10:48:00 |
|
|
![]()
|
|
Hmm, ciężko mi cokolwiek powiedzieć. Weź wyeksportuj te dane do excela i sprawdź czy nadal będą krzaki.
|
|
|
![]()
|
|
No niestety, ale to co widać w bazie jest także w pliku z Excela... -.-
Ktoś inny, kto przejrzy ten temat, ma może jakiś pomysł? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz gdzieś przykład tych danych (całej strony)? Wychodzi na błędne kodowanie w bazie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
http://www.wats.ugu.pl/uzytkownicy.php tutaj jest przykład znaków na stronie.
A tak to wygląda w bazie: http://i45.tinypic.com/2hfuvy8.png Metoda porównywania napisów w tabeli: utf8_general_ci System porównań dla połączenia MySQL: utf8_unicode_ci |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ustawiłeś w PHPMyAdmin dobre kodowanie? Próbowałeś połączyć się innym narzędziem (navicat, MySQL Workbench)?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A można gdzieś jeszcze ustawić kodowanie oprócz tego, co wymieniłem wyżej? Sorry, że pytam, ale jestem prawie początkujący w phpmyadmin.
#BUMP! Jest zajawka - jak wpiszemy dane ręcznie to znaki są zachowane w bazie jak i na stronce, jednak po ich eksporcie do excela znowu są krzaki. I teraz nie wiem czy dane są źle przesyłane skoro po ręcznym wpisaniu wszystkie ogonki i inne cuda normalnie się pojawiają a wysyłając z formularza są krzaki w bazie/excelu, a nie na stronce. :f Ten post edytował Sondewerek 31.05.2012, 09:34:40 |
|
|
![]()
|
|
Te dane wpisujesz ręcznie poprzez stronę, czy phpmyadmina? Obstawiam że nie masz wszędzie ustawionego kodowania utf8. Pokaż kawałek kodu, najlepiej w miejscu w którym łączysz się z bazą. Druga kwestia, zainstaluj sobie lokalnie jakiegoś wampa (wampserver jest taki w wersji portable: http://sourceforge.net/projects/wampserver...a-2.7z/download ) i sprawdź tam, czy tam te znaki nadal będziesz miał uwalone.
Jak wszystko masz w tym samym kodowaniu (tabele w bazie, pliki, połączenie z bazą) to nie ma siły żeby to nie działało poprawnie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź kolejno:
- kodowanie plików, nie tylko tego od połączenia z bazą ale wszystkich używanych do wysyłania. - system porównań dla połączenia MySQL w phpmyadmin - metoda porównywania napisów w całej bazie - metoda porównywania napisów w tabeli w której masz zapisane dane - metoda porównywania napisów w kolumnie tabeli w której są dane. Teoretycznie przy zakładaniu bazy wszystko powinno być jak kodowanie główne ale kto wie... -------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]()
|
|
Przekopałem internet 2 razy i znalazłem wybawcę.
Dodana linijka do config.php(plik, który przechowuje konfigurację do podłączenie się do bazy).
/facepalm /bicie_w_piersc Dzięki wszystkim za pomoc! Ten post edytował Sondewerek 31.05.2012, 10:49:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.07.2025 - 22:47 |