![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jeśli chodzi o php jestem totalnym laikiem -robię stronę w html i mam nastepujący problem. Mam w pliku .php stworzony formularz a w nim takie pole wyboru:
piszę obsługę zdarzenia dla przycisku który też znajduje się w tym formularzu i niewiem jak napisać skrypt (obojętnie czy js czy php) żeby w zależności od wybranej opcji (id) w formularzu przycisk kierował do innego adresu strony. Czy mógłby ktoś podrzucić jakiś szkielet skryptu aby to osiągnąć? Szukałem w sieci ale ciężko znaleźć akurat taki konkretnie problem. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 14 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja to bym zrobił tak.
po pierwsze zamiast name="formModel" wpisałbym id="formModel" po drugie zamiast option id="1" wpisałbym option value="1" i kolejne wartości też po trzecie w funkcji raty() wystarczy sprawdzić warunkiem if jaką wartość ma document.getElementById('formModel').value a po sprawdzeniu jaką posiada wartość przekierować na odpowiednią stronę(to jak przekierować za pomocą javacript znajdziesz se gdzieś w google gdyż ja z javascripta to większości z jquery korzystam). I tak ogólnie to nie widzę w tym nic z php oprócz tego że jest to tylko plik z końcówką php, ale problem był w javascript. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no fakt, że z php tu nie wiele, myślałem, że w skrypcie konieczne bedzie użycie czegoś z php aby się odwołać do tych elementów z listy. A po sprawdzeniu to wywołanie nowego okna i otwarcie w nim strony będzie w języku java nadal?
EDIT: W zasadzie nie mam pojęcia jak to zrobić - jak zdeklarowałem w przycisku skrypt raty() to już oznacza, że będzie to java script czy nie? Chodzi mi o to jak mam zadeklarować funkcję i w którym miejscu strony? Poza tym rozumiem, że poszczególne opcje będą miały swoje value ale skąd skrypt będzie wiedział, która opcja jest wybrana?
coś takiego? Proszę się nie śmiać bo na prawdę nie znam sie na tym... Ten post edytował gonzo09 26.05.2012, 21:14:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() Ten post edytował Szymad 26.05.2012, 22:50:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 14 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ten skrypt powinien zadziałać
Cytat function raty() { if(document.getElementById('formModel').value=="3") window.open("http://google.pl"); else if(); else if(); } ale tak mi się wydaje, że warto by jakbyś pouczył się trochę javascript-a i php, gdyż wtedy na pewno łatwiej strony się tworzy niż co chwilę szukać odpowiedzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
właśnie się uczę
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 04:03 |