![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2004 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Problem może dość noobowy ale nie mogę sobie z nim poradzić. Mam w tabeli pole typu int(11) z NULL ustawionym na TAK, domyślnie NULL. Gdy wysyłam zapytanie z pliku z pustym POSTem wstawia mi 0 zamiast NULL. Gdy dodaje rekord z poziomu phpmyadmina wstawia mi NULL. Chcę żeby zamiast tego 0 był NULL gdy wysyłam zapytanie z pliku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrzuć zapytanie na ekran i zobacz co się wykonuje
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 14.09.2004 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wartości dla tego pola nie ma jest: pole="" więc teoretycznie powinien się wrzucić NULL a nie 0.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wartości dla tego pola nie ma jest: pole="" więc teoretycznie powinien się wrzucić NULL a nie 0. no niestety rozczaruje cię pole = 0 pole = null -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Na innej wersji bazy gdy daje pole="" wrzuca NULL więc nie do końca jest również tak jak ty piszesz:)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
To może zamiast:
spróbuj użyć null:
Poza tym null !="" i null!=0 -musiałbyś zrobić coś w sylu:
Ten post edytował Niktoś 26.05.2012, 14:52:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I bardzo dobrze Ci podaje. W php wszystko jest stringiem, dlatego
zwraca string(0) "" i tak też wysyłasz to do bazy jako zmienną która istnieje. Cytat Null - czy pole może przyjmować wartości NULL.
Domyślne - domyślna wartość tego pola w nowych rekordach. Ten post edytował !*! 26.05.2012, 15:10:19 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 18 Dołączył: 7.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W php wszystko jest stringiem Types Co masz na myśli mówiąc, że wszystko jest stringiem? Zmienne przesyłane POSTem/GETem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co masz na myśli mówiąc, że wszystko jest stringiem? Zmienne przesyłane POSTem/GETem? Tak, do tego odnosi się temat. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 06:06 |