![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2009 Skąd: Białogóra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Domyślam się że poruszę temat i połowa odpiszę że od tego są frameworki ale bardzo proszę. Jeśli już ktoś chce to niech odpowie na to zagadnienie ![]() Mam taki oto kod:
z listingu domyślacie się jak powinien działać ale nie działa więc to źle sformułowałem. - gdzie błąd - jakaś wkazówka - jak wygooglać ... Bardzo proszę o pomoc ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 4 Dołączył: 20.05.2007 Skąd: Kutno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu w ogóle dajesz te cudzysłowy i kropki wokół słów TABELA, ID, CAT? Domyślam się, że PHP traktuje to wtedy jako nazwy stałych (których nie znajduje), a nie widzę powodu, dla którego nazwy pól w tabeli miałbym zapisywać w stałych ![]() Kolejna sprawa: totalnie nie rozumiem warunku ID = '$id'. Skąd bierzesz ten $id? Jaka jest struktura tabeli? Gdybyś pokazał strukturę tabeli, to by pomogło. Jeżeli masz tabelę z kluczem podstawowym w jednej kolumnie, to po co jest ten drugi warunek z CAT? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2009 Skąd: Białogóra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o stałe - to właśnie tak to działa
![]() Ze stałymi wszystko jest ok są znajdowane. W innych zapytaniach działa tak jak trzeba. Stała id nie jest id tabeli z indeksem PRIMARY. Chodzi tutaj o podopwiedź odnośnie składni. Chcę skasować wszystkie wpisy które mają ID np. 20 i CAT inny niż podany w ciągu czyli 1,2,3,4,5 używając NOT IN () lub czegoś innego co spowoduje że moje zapytanie zacznie robić z wpisami to co chcę ![]() Dobra już nie trzeba ![]() Naprawiłem. Stary:
Nowy:
W jakiś dziwny sposób PHP ładowało do zapytania cudzysłów i mimo że teoretycznie oba zapisy powinny prowadzić do jednego rozwiązania to tak nie było. Może komuś się to przyda a jeśli nie, to można zamknąć, zarchiwizować, wyrzucić ... ![]() A czemu w ogóle dajesz te cudzysłowy i kropki wokół słów TABELA, ID, CAT? Domyślam się, że PHP traktuje to wtedy jako nazwy stałych (których nie znajduje), a nie widzę powodu, dla którego nazwy pól w tabeli miałbym zapisywać w stałych ![]() Chociażby dlatego że można zrobić prosty komponent jak newsy. Później go udoskonalać i przeszczepiać do innej strony. Wystarczy wtedy zmienić wartość stałej w jednym pliku aby zastosowało to się w całym komponencie. Wydaje mi się że to wystarczający powód ![]() ![]() Ten post edytował Tadek888 26.05.2012, 01:33:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 4 Dołączył: 20.05.2007 Skąd: Kutno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stary:
W jakiś dziwny sposób PHP ładowało do zapytania cudzysłów i mimo że teoretycznie oba zapisy powinny prowadzić do jednego rozwiązania to tak nie było. No tak faktycznie, i wtedy MySQL myślał, że podajesz mu stringa ![]() Wystarczy wtedy zmienić wartość stałej w jednym pliku aby zastosowało to się w całym komponencie. Wydaje mi się że to wystarczający powód ![]() ![]() Hmm mądre rozwiązanie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:47 |