![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 9 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę prosty system, ale w prostych systemach też pojawiają się ciekawe problemy.
Mianowicie system zapisuje do plików dane z formularza. Gdzieś w konfigu jest stała określająca max ilość plików - powiedzmy 5. Chcę, aby pliki miały nazwy 01, 02 .. ale nie więcej niż 05. Aktualnie mam tak zrobione: Metoda losuje liczbę z przedziału od 1 do max i sprawdzam czy plik z taką nazwą już istnieje. Jeśli istnieje istnieje to wywołuje siebie rekurencyjnie. Teoretycznie metoda może wykonywać się w nieskończoność, bo za każdym wywołaniem wylosuje liczbę już zajętą. Myślałem o czymś co zapamięta wylosowane ostatnio liczby i będzie losowało z pominięciem tych właśnie, ale jakoś mi się to nie podoba:)) Nie mogę też pobrać nazwy ostatnio utworzonego pliku albo największej liczby, bo pliki można kasować i np będą 01, 02, 03, 04, 05 i zostanie skasowany np 02. System pobierze najwyższy numer i powie, że już nie można utworzyć pliku, bo nie może mieć nazwy 06. Macie jakiś pomysł na proste rozwiązanie, ale też takie, które nie zapętli mi skryptu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można w ten sposób:
Ten post edytował d3ut3r 25.05.2012, 08:13:13 -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 9 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Miałem już takie rozwiązanie, ale zrezygnowałem z niego, bo dobre dla niewielu plików - 5 podałem tylko dla przykładu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Spróbuj tak.
Ten post edytował rocktech.pl 25.05.2012, 08:34:06 -------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:06 |