![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Problem jest następujący: " Edytowany wiersz przez jednego użytkownika, będzie zablokowany do edycji dla każdego innego użytkownika do momentu zapisania zmian, przez użytkownika edytującego dany rekord. " Prosiłbym o jakieś sugestie bo trochę zardzewiałem w temacie ![]() Pozdrawiam! PS: Silnik - MyIsam EDIT: Czy "Select for update" się sprawdzi w tym wypadku ? Co będzie, gdy ten update nigdy nie nastąpi ? Ten post edytował Matey 23.05.2012, 19:43:45 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi ci o update na tabeli? czy tez o czas edycji w formularzu?
jesli to drugie - to bez flagi sie nie obejdziesz. j. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, ale mam pytanie...
Pani Krysia pobrała dane do edycji zapisując flagę "1" ,ale nigdy ich nie zapisała. Kiedy w takim razie flaga się resetuje ? Ten post edytował Matey 24.05.2012, 12:34:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
myisam na czas update blokuje ci cala tabele. kolejny update bedzie mozliwy po jego zakonczeniu
innodb - zablokuje ci tylko ten konkretny wiersz. to tyle jesli chodzi o pierwsze podejscie. co oczywiscie nie przeszkadza w tym, by jednym updatem nie nadpisano wczesniejszy - dlatego wydawalo mi sie ze pytasz sie o flagi kiedy flaga bedzie zdjeta? a to juz jak sobie pan zyczy. powinno byc to mozliwe jedynie przez admina, moderatora, ale jak to oprogramujesz - to tak bedzie. j. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:50 |