![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam chyba dość banalny problem jednak nie mogę wpaść na jego rozwiązanie. Mam do zakodowania taką stronę. ![]() I chce żeby każdy element to znaczy(samochód,drukarka,etc.) były osobnymi elementami a nie jako jedno tło. I teraz mam problem jak zrobić żeby dany element był zawsze w tym samym miejscu bez względu na rozdzielczość. Całą stronę mam w divie o stałej szerokości 1008px, Fragment kodu z obrazkiem I kod css do tego elementu
No i dla rozdzielczości laptoptopowej to dobrze wszystko się wyświetla ale dla większych lub mniejszych rozdzielczości niestety nie ;/ Na prawdę nikt nie ma pomysłu jak to zrobić? Ten post edytował grzes999 23.05.2012, 14:46:09 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no faktycznie banalny.
Robisz duzego diva z position:relative i później wszystkie mniejsze elementy ładujez do div'ów z position:absolute i nadanymi parametrami left i top. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czemu tak chcesz zrobić, trzymanie w png każdego elementu osobno będzie kilka/kilkanaście razy większe jeżeli wszystko miało być jednym tłem z odpowiednio wypozycjonowanymi linkami, ale cóż twoja decyzja.
Przy twoim podejściu najlepiej jak zrobisz tak: i teraz w css
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 29 Dołączył: 5.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię tak jak mi napisaliście ale niestety dalej przy różnych rozdzielczościach elementy są w różnych miejscach. Oto cała zawartość pliku html i css.
Może coś robię źle :/
Ten post edytował grzes999 25.05.2012, 10:04:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 36 Dołączył: 1.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy te elementy będą mieć jakiś .active czy .hover? Jeżeli nie, to poważnie lepiej wyznaczyć coordsy i dać to jako jedno tło. Da się zrobić, tak jak chcesz, tylko wydaje mi się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie.
|
|
|
![]()
|
|
No niby nie będą miały active a ni hoverow. Tak że słucham twojego sposobu na rozwiązanie tego problemu.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład poniżej, dla div#banner dajesz tło w tym divie robisz linki które pozycjonujesz absolutnie względem tego diva. Musisz oczywiście w tym kodzie dostosować tło dla #banner jego wymiary a także rozmiary i położenie poszczególnych linków.
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Te wszystkie sposoby działają. tylko że ja mam tło powiedzmy o szerokości 1920 na 1080 i chcę żeby jego rozmiar zmieniał się zależnie od rozmiaru okna i to potrafię zrobić tylko wtedy wszystkie linki mi uciekają przy różnych rozdzielczościach :/ I to jest mój główny problem.
Może ktoś jeszcze ma jakieś propozycję bo te powyższe niestety nie działają tak jak bym chciał. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż online bo nie rozumiem twojego problemu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Proszę bardzo
klik Chodzi mi o to żeby nie trzeba było przewijać strony w bok tylko po dopasowaniu się rozmiaru tła do rozdzielczości(co wiem jak zrobić) Linki były w dobrych miejscach i działały. Bo teraz jak ustawię tak żeby tło się dopasowywało to linki są w różnych miejscach :/ |
|
|
![]()
|
|
Bez js tego nie zrobisz, przy załadowaniu strony musisz ustalać nowe pozycje linków w takim wypadku.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:08 |