![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.Właśnie zajrzałem do kodu źródłowego pewnej strony i była tam podwójna struktura html. Autor tej strony pewnie includował dokument php ze strukturą html w innej stronie. Czy poprawnie wykonał tą operację.Zauważyłem już kilkakrotnie ,że osoby nawet z tego forum robiły to w przedstawionych skryptach ,chyba nie mając pojęcia ,że wygenerowana struktura html będzie podwójna. Jaki to ma wpływ na proces przesyłania nagłówka/-ów z tej strony-Request HEAD. Jaki stosunek będzie miał js do objektów dom(dyrektywy document, html, body) w dokumencie takim będzie podwójny. Nie mówie już o pozycjonowaniu -podwójna sekcja head.
Nie wiem czy zastosowanie require/include jest w takim przypadku właściwe? Ten post edytował Niktoś 23.05.2012, 00:00:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że jest to nieprawidłowe. Co do działania js, to z dużym prawdopodobieństwem jednak zadziała, w gruncie rzeczy zwisa mu czy jest jeden czy więcej znaczników body czy head, o ile oczywiście struktura jest domknięta (choć nie zawsze musi aby działało). Najprościej samemu zerknąć.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A co z takimi poleceniami js jak document.body , body.onload itp jak w każdym przypadku tagi są podwójne?czy w przypadku powielania struktury html to jeden document czy dwa?Jak z poleceniem document.getElementByTagName(html)-którą strukturę pobierze?
Ten post edytował Niktoś 22.05.2012, 19:33:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co z takimi poleceniami js jak document.body , body.onload itp jak w każdym przypadku tagi są podwójne?czy w przypadku powielania struktury html to jeden document czy dwa?Jak z poleceniem document.getElementByTagName(html)-którą strukturę pobierze? A czy $('div') będzie odwołaniem tylko do jednego elementu czy wszystkich. Tak samo jest z jakimkolwiek znacznikiem znajdującym się w dokumencie. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Cytat A czy $('div') będzie odwołaniem tylko do jednego elementu czy wszystkich. Tak samo jest z jakimkolwiek znacznikiem znajdującym się w dokumencie. Tak, tylko że w jednym dokumencie powinna być jedna sekcja body ,czy jedna sekcja head.I w tym sęk ,że jak są dwie to co wtedy?Przecież pluginy nie są budowane pod jakieś hybrydy. Nie dowiedziałem się także co z takimi stronami dzieje się w przypadku requestu head. Otrzymałem odpowiedź ,że taki sposób jest nieprawidłowy.Chyba,że ktoś sądzi inaczej. Już kilka razy spotkałem się ,że ktoś includował dokument.php ze strukturą html i miałem wątpliwości czy osoba ta zrobiła prawidłowo i w ogóle czy to jest prawidłowe, czy nie-dlatego założyłem temat. Ten post edytował Niktoś 22.05.2012, 20:38:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szybciej byś to po prostu sprawdził
![]() Teoretycznie jest to nieprawidłowe, bo np. walidator się pluje, ALE to nie znaczy że powstanie jakaś kolizja, wszytko zależy od tego jak i co zostało zdublowane. JS obejmuje całość to co jest, więc tych znaczników i powielanego kodu mogą być nawet setki. Działanie jest bardzo proste...
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Cytat Szybciej byś to po prostu sprawdził Raczej nie -VS2010 na to nie pozwoli ![]() VS2010 kładzie silny nacisk na standaryzacje.Idzie fajnie nauczyć się w nim o poprawności html'a. Właśnie przetestowałem i podkreślenie błędu i napis :html occurs to many times, tak samo z sekcją head.To tylko notice więc aplikacja się wykonała, ale mimo to wykazane zostały błędy. @DOWN:napisałem przez W zamiast V(poprawiłem) -VS2010 to Visual Studio 2010 Ten post edytował Niktoś 22.05.2012, 21:08:30 |
|
|
![]()
|
|
Raczej nie -VS2010 na to nie pozwoli ![]() Czyli nie potrafisz stworzyć niczego poza środowiskiem VS? Toć to mały plik html z 3 linijkami js. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Cytat Czyli nie potrafisz stworzyć niczego poza środowiskiem VS? Wcześniej nie potrafiłem ,każdy się uczy, a tutaj VS2010 fajnie do tego się nadaje .Każdy błąd html koloryzuje przez co człowiek jak go kilka razy popełni i poprawi to już wie jak nie należy robić, aby mieć poprawny html. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:28 |