![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę stronę/frameworka na zaliczenie i mam następujący dylemat. Nie wiem jakie rozwiązanie projektowe najlepiej wybrać. Problem mam taki, iż tworząc model NEWS nie wiem czy umieścić w nim takie pola jak np. komentarze(kolekcję modeli NEWS_COMMENT) czy też odzielić modele NEWS_COMMENT od modelu NEWS a następnie przesłać je do widoku? Poniżej naszkicowany przykładowy problem:
Problem teraz polega na tym że komentarze mają swój szablon do wyświetlenia i nie wiem czy taka praktyka ładowania komentarzy newsów (nie chodzi tu tylko o te komentarze ale też o jakieś przyszłosciowe rozwiązania) do modelu NEWS_MODEL ma sens gdyż jeżeli będę chciał dołożyć jakiś moduł będę musiał zawszę zmieniać NEWS_MODEL aby coś dodać, a tego bym nie chciał. Nie wiem czy może lepszym sposbem byłoby osobne pobranie newsa i komentarzy a następnie przeniesienie ich przez kontroler do widoku? np.
wtedy oczywiście atrybut $comments z NEWS_MODEL bym wywalił. Byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki, bo niestety mam mało czasu żeby oddać stronkę ![]() Ten post edytował coolos 22.05.2012, 12:33:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:20 |