![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki problem. Posiadam w domu drugi komputer stacjonarny, z którego w ogóle nie korzystam. Do celów służbowych muszę popracować nad serwerem SQL i mam taki plan żeby na tym komputerze taki serwer postawić.
Prosiłbym o pomoc, w utworzeniu takiego serwera, tak abym mógł łączyć się z nim przez MS Access 2003 na laptopie. W domu działa sieć WiFi, więc z siecią nie będzie problemu. A więc proszę o informację jaki system muszę mieć na komputerze stacjonarnym (serwerze)? Która wersja MS SQL jest darmowa? Prosiłbym o szczegółowe informacje na ten temat. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
System z rodziny Microsoft Windows, czyli XP, Vista, 7, 8 lub któraś wersja Server-owa, to akurat ma średnie znaczenie, choć pod serwery przewidziana jest wersja Server, najnowsza to zdaję się 2008. Darmowe są tylko wersje Express oprogramowania Microsoft, zatem jeśli chodzi o system baz danych to będzie to MS SQL Express.
Najbardziej istotną kwestią będzie konfiguracja routera, systemu operacyjnego i systemu baz danych, ale to już po "postawieniu" serwera. Ten post edytował mortus 19.05.2012, 16:33:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, tylko u mnie jest ten problem ze na komputerze-serwerze mam zaistalowana winde 8 w wersji dev (byla udostepniana przez MS). Musialbym zaistalowac xp, tylko mam problem, poniewaz posiadam klucz, naklejke, ale nie posiadam plyty.
Nie wiesz gdzie moge taka plyte dostac? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:12 |