![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
Chciałbym aby można było wybrać sobie layout strony i korzystać z niego. Wkleje tylko fragment kodu, bo główny problem to nieprawdłowe wyświetlanie. view.php
index.php
Problem jaki się pojawia to wyświetlenie strony w trybie Quirks. Nawet jeżeli na samym początku w index.php umieszczę <!DOCTYPE HTML> efekt jest taki sam. W jaki sposób mogę wyświetlic stronę zgodną z obecnymi standardami w tym podanym przykładzie? Albo inaczej w jaki sposób powinna odbywać się komunikacja z warstwą widoku? Bo jeżeli się nie mylę to w tym przykładzie komunikacja między warstwami wygląda mniej więcej tak: index->view->layout->index Ale jak widać nie jest to za dobre rozwiązanie, albo coś poknociłem. Ten post edytował Oczko21 19.05.2012, 15:10:18 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%)
|
W jaki sposób mogę wyświetlic stronę zgodną z obecnymi standardami w tym podanym przykładzie? Dodać:
zaraz po otwarciu tagu HEAD, w pliku layout/default/layout.php. Artykuły: http://www.kurshtml.edu.pl/css/x_ua_compatible,quirks.html, http://hsivonen.iki.fi/doctype/. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie pomogło.
Strona działa i wygląda poprawnie gdy wejdę bezpośrednio do pliku layout/default/layout.php. Natomiast gdy wczytam ją do zmiennej wtedy pojawia się wyżej wymieniony problem. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%)
|
A to ciekawe. A mógłbyś porównać źródła z przeglądarki w obu przypadkach? Czy czasem któraś metoda z widoku nie nadpisuje nagłówków HTML z layoutu.
Fakt, że HTML przechodzi przez zmienną nie powinien mieć wpływu na wynik końcowy. Jeśli już coś może mieć wpływ, to zmienność zmiennej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
|
Wydaje mi się że wiem co jest tego przyczyną. Otóż jeżeli zaincluduje więcej niż 1 plik, przeglądarka wyświetla się w trybie Quirks, podam przykład bo na tym wyżej tego nie widać.
Nie mam pojęcia dlaczego w momencie gdy dołączę, więcej niż 1 plik strona traci zgodność z najnowszymi standardami. Czy powstała jakaś nowa funkcja którą można dołączać kilka plików?. Gdzie mam szukać informacji o tym problemie? |
|
|
|
|
|
|
|
Gdzie mam szukać informacji o tym problemie? O jeden post wyżej. Nie zgaduj. Sprawdzaj. Debugowanie polega na oglądaniu wyniku i czytaniu kodu a nie wróżeniu z fusów. Porównałeś źródło strony w obu przypadkach? Zwłaszcza cały HEAD i to co przed nim (deklarację typu)? Są takie same czy inne? Nie mówię, że nie masz racji z tym drugim includem ale zanim sprawdzisz przyczyny to sprawdź symptomy. Może być tak, że drugi includ nadpisuje zmienne z pierwszego. Już wiesz, że bezpośrednie wyświetlenie jest OK a przez metodę klasy jest niedobrze. Sprawdź różnice a łatwiej ustalisz przyczynę. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 16:52 |