![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 1 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
czy jest ktoś w stanie pomóc mi przy utworzeniu wyrażenia regularnego dla walidacji pola Imię i nazwisko w formularzu PHP ? Struktura poprawnie wypełnionego pola to "Jan Kowalski", żadna inna struktura nie może przejść. Moje aktualne wyrażenie regularne:
Wszystko byłoby fajnie ale np. taka wartość jak "Bartosz Łącki" nie przejdzie, ale już "Bartosz Lącki" przejdzie... Będę wdzięczny za wszelką pomoc, serdecznie pozdrawiam. EDIT: [A-ZĄĘÓŁŚŻŹĆŃ]{1} zamieniłem na: [A-ZĄĘÓŁŚŻŹĆŃ]{1,6} gdyż uznałem, że polski znak może być zamieniany na znak diaktryczny i np. literka "Ł" nie będzie miała długości jednego znaku ale już 6 znaków ( & # 3 2 1 ; ). Czy według Was jest to dobrym rozwiązaniem ? Może to wina kodowania plików choć nie sądzę... W pliku z formularzem mam ustawione kodowanie na ANSI a w pliku, gdzie trzymam funkcję walidującą formularz mam kodowanie UTF-8 (bez BOM). A według Was czy to może być tego przyczyną ? Ten post edytował peja1990 19.05.2012, 00:02:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:19 |