![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam metodę odpowiedzialną za aktywację użytkowników i napotkałem pewien problem, a raczej chęć najlepszego rozwiązania. Metody aktualnie wygląda tak,
Przy wywołaniu ORM muszę podać id użytkownika, id znajduje się w pobranym rekordzie, jednak nie wiem jak najłatwiej się do niego odwołać, nie używając foreach.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo wiem ocb ale możliwe że chodzi o metodę find która zwróci pierwszy rekod. No ale mogę się mylić.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 6.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie o to dokładniej, zwracany jest rekord, a ja chciałbym z tego rekordu pobrać np. id użytkownika, które mieści się w kolumnie user_id.
Jak wiadomo rekord zwracany jest w postaci tablicy, a ja nie chcę sobie robić bałaganu w kodzie i używać pętli foreach, jak najłatwiej wyciągnąć tylko tą jedną kolumnę z tego rekordu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A po co ponowne wyszukiwanie id jeśli podajesz id w celu wyszukiwania już na samym początku?
Cytat $id = $this->request->param('id');
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 6 Dołączył: 20.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli to jest klucz aktywujący to polecałbym nad przemyśleniem Routingu aplikacji, tak aby zmienne GET nie były myląco nazwane .
Czy w Twojej aplikacji więcej niż jeden użytkownik może mieć ten sam klucz aktywacyjny ? Według mnie to jest trochę bez sensu, ponieważ wystarczy że jeden z tych wszystkich użytkowników aktywuje konto, a wszyscy pozostali dostaną za darmo aktywację wraz z nim. Według mnie idealnym rozwiązaniem byłoby coś takiego:
Czyli każdy użytkownik dostaje swój unikalny klucz aktywujący, wszystko staje się wtedy o wiele prostsze (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował BlackDante 18.05.2012, 15:04:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 19:21 |