Witam,
mam taki skrypt ktory jest odpalany codziennie przez crona:
include ("../serwer.php");
include ("../polaczenie.php");
require_once ('../inpost/inpost.php');
$machines = inpost_get_machine_list();
foreach ($machines as $machine) {
$query = "SELECT COUNT(*) FROM ehi_paczkomaty where id_paczkomatu='".$machine['name']."'";
}
$row0 = $row[0];
}
if ($row0 == '0') {
$qquery="insert into ehi_paczkomaty value ('','";
$qquery.=$machine['name'];
$qquery.="','";
$qquery.=iconv(mb_detect_encoding($machine['town']),"iso-8859-2",$machine['town']);
$qquery.=", ul. ";
$qquery.=iconv(mb_detect_encoding($machine['street']),"iso-8859-2",$machine['street']);
$qquery.=" ";
$qquery.=$machine['buildingnumber'];
$qquery.="','";
$qquery.=$machine['paymentavailable'];
$qquery.="','";
$opis1=iconv(mb_detect_encoding($machine['locationdescription']),"iso-8859-2",$machine['locationdescription']);
$qquery.="$opis1','";
$opis2=iconv(mb_detect_encoding($machine['paymentpointdescr']),"iso-8859-2",$machine['paymentpointdescr']);
$qquery.="$opis2')";
}
} else {
$query = "SELECT * FROM ehi_paczkomaty where id_paczkomatu='".$machine['name']."'";
}
$id = $row[1];
$adres = $row[2];
$karta = $row[3];
$opis_lokalizacji = "$row[4]";
$opis_pobrania = "$row[5]";
}
if ($opis_pobrania != iconv(mb_detect_encoding($machine['paymentpointdescr']),"iso-8859-2",$machine['paymentpointdescr'])) {
$qquery = "update ehi_paczkomaty set opis_pobrania='".iconv(mb_detect_encoding($machine['paymentpointdescr']),"iso-8859-2",$machine['paymentpointdescr'])."' where id_paczkomatu='".$machine['name']."'";
}
}
if ($opis_lokalizacji != iconv(mb_detect_encoding($machine['locationdescription']),"iso-8859-2",$machine['locationdescription'])) {
$qquery = "update ehi_paczkomaty set opis_lokalizacji='".iconv(mb_detect_encoding($machine['locationdescription']),"iso-8859-2",$machine['locationdescription'])."' where id_paczkomatu='".$machine['name']."'";
}
}
if ($karta != $machine['paymentavailable']) {
$qquery = "update ehi_paczkomaty set card='".$machine['paymentavailable']."'";
}
}
}
}
}
$qquery = "insert into ehi_crone value ('','$dzis_data $dzis_godz','aktualizacja bazy paczkomatow')";
}
i niestety zmienne $machine['locationdescription'] i $machine['paymentpointdescr'] mogą posiadać apostrof (') i niestety rozwalają mi cale zapytanie do bazy sql.
Jak mogę ominąć ten problem?