![]() |
![]() |
-ank- |
![]()
|
Goście ![]() |
Gdzie implementuje się ACL? W kontrolerze mam sprawdzać czy mogę się odwołać do modelu? Czy w samym modelu?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-ank- |
![]()
|
Goście ![]() |
Niewiele mi to mówi. Gdzie gdzie mam wstawiać
Kod $acl = new ACL; // to ma być w kontrolerze ? $acl-> isAllowed() // a to tez w kontrolerze czy gdzie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
-ank- |
![]()
|
Goście ![]() |
To czemu napisałeś w tamtym temacie że to ma być w modelu?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
-ank- |
![]()
|
Goście ![]() |
czyli jak to ma wyglądać bo nie rozumiem nadal...
Kod class kontroler { function __construct() { $acl = new acl; // to ma byc tu? } function cos() { if($acl-> isAllowd()) { } } } Czy Kod class kontroler { function __construct(){} function cos() { $acl = new acl; if($acl-> isAllowd()) { } } } Gdzie ma odwoływać się do ACL, gdzie dodawać role i resource? W którym miejscu i dlaczego w tamtym temacie napisałeś że w MODELU? |
|
|
-ank- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ktoś może mi odpowiedzieć?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej w pluginie kontrolera dla odpowiedniej metody dispatchera.
|
|
|
-ank- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ale gdzie ma być konkretnie? Rozumiem że instancja klasy ACL ma być w kontrolerze a sprawdzanie? Mam sprawdzać to przy odwołaniu do klasy kontrolera, który leci do modelu, czy sprawdzać to w samym modelu?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwszy z brzegu artykuł http://zendguru.wordpress.com/2008/11/05/z...l-with-example/ na ten temat (akurat dla ZF).
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 16:01 |