![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Uczę się właśnie php i my sql i w tym celu bawiłem się skryptem opisanym w pewnym czasopiśmie - starałem się go przerobić, ale chyba coś zepsułem, ponieważ nie da się dodać poprzez owy skrypt danych do bazy. Kiedy wpiszę dane, kliknę na przycisk wyślij, dane z formularza znikają, natomiast w bazie nie przybywa nowego rekordu. Wszystko jest ok. z edycja i usuwaniem danych. Co robię źle? Dzięki z góry za pomoc Wyciąłem fragment odpowiedzialny za łączenie z bazą i logowaniem, żeby kod był bardziej przejrzysty:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2004 Skąd: Golub-Dobrzyń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym wiedziec jak wygląda struktura bazy danych bo może w tym tkwić problem, jeżeli jednak posiadasz dobrze stworzoną baze danych to chyab podczas wkładania do bazy danych informacji jest jakiś błąd...
Prawdopodobnie tkwi on w tym miejscu.: Kod function insert($obraz,$autor,$tytul,$tresc) { $q="INSERT INTO newsy VALUES (CURDATE(), id, '$obraz', '$autor','$tytul', '$tresc')"; $r=mysql_query($q); } Powinno troche inaczej wyglądać, w miejscu id w bazie danych powinieneś mieś ustawione auto_increment i wtedy za id dajesz wcześniej zmienną lokalna $id = 'NULL'; która to bedzie wstawiana w baze danych to tak wpisywane jest w kolumne id ciąg id, który przy ustawionym kluczu na id podstawowym to jest niemożliwe by wartości się powtarzały.. kod powinienn wyglądać następująco.. Kod function insert($obraz,$autor,$tytul,$tresc) { $id = 'NULL'; $q="INSERT INTO newsy VALUES (CURDATE(), $d, '$obraz', '$autor','$tytul', '$tresc')"; $r=mysql_query($q); } Mam nadzieje iż to pomogło tobie w poprawnym napisaniu tego skryptu a jak nie będzie chodzić podeślij mi na adres mailowy to coś stwozrzył wraz z struktura baz danych w MySQL to poprawie Tobie.. -------------------- PHP 4.3.11 apache 1.3.31 i wszystko
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 10.08.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niestety, mimo że podmieniłem kod nadal sie rekordy nie dodają.
baza mysql:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w kodzie MarcinZ'eta jest literówka, poza tym była zła kolejność; spróbuj tak:
a w razie problemów istnieją takie funkcje, jak np. mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, która potrafi bardzo pomóc i Tobie, i nam Ten post edytował tumczasty 10.08.2004, 12:53:04 |
|
|
![]()
|
|
dzięki wielkie, już wszytsko działa!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 12:45 |