![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mógłby mi ktoś powiedzieć w jaki sposób mogę odwołać się do danego rekordu tabeli i zmienić w nim jedno pole, np: Mam tabelę KIEROWCY, gdzie znajdują się pola IMIE, NAZWISKO, REJESTRACJA. Mam w tabeli 5 kierowców i chciałbym wybrać sobie kierowcę nr 3 i zmienić mu rejestrację. Prosiłbym o możliwie szybką odpowiedź. Z góry dziękuję. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 14.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za szybką odp. Ale jeżeli nie mam przypisanego id, nie ma możliwości odniesienie się w inny spoób? Chodzi o to,że mam dwie tabele:
1. SAMOCHODY 2. KIEROWCY W tabeli SAMOCHODY znajduje się kolumna STAN (może być TRASA albo GARAZ). Chcę zrobić procedurę, która wybierze wszystkie samochody, które mają stan GARAZ i przypisze ich numery id (ID_SAMOCHOD) do tabeli KIEROWCY (w tabeli kierowcy znajduje się kolumna ID_SAMOCHOD określająca, które auto zostało przypisane kierowcy). Mam taką procedurę: Tylko, że UPDATE leci po wszystkich rekordach i ostatecznie przypisuje wszystkim kierowcom ostatnie auto. Załóżmy,że mamy 6 samochodów i 5 kierowców - chciałbym,żeby auto nr 1 przypisać kierowcy nr 1 , auto nr 2 kierowcy nr 2, gdy auto nr 3 będzie miało stan TRASA to kierowcy nr 3 przypisać auto nr 4 itd. Ten post edytował zenek_1234 14.05.2012, 11:30:42 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 04:32 |