![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Podczas skalowania zdjęć okazało sie, że zmniejszone zdjęcia są słavbej jakości.. oryginały z których tworze miniaturki są już skompresowane, jednak skalując to samo zdjęcie w photoshopie, zdjęcie wygląda dużo dużo ładniej.. Moja funkcja skalująca zdjęcia:
Czy użyte tutaj mechanizmy modyfikacji zdjęć są optymalne? Czy w php da się otrzymać lepszą jakość skalowanych fotek? Ten post edytował kukix 14.05.2012, 11:05:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek proponowałbym skorzystać z ImageMagicka, zamiast GD.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 600 Pomógł: 2 Dołączył: 1.09.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek proponowałbym skorzystać z ImageMagicka, zamiast GD. Dobrze, zapoznam się z tym tematem.. mam tylko krótkie pytanie.. czy funkcje te są dostepne standardowo na serwerach php, czy będzie raczej z tym problem? Czy polepszenie jakości zdjęcia będzie widoczna? Ten post edytował kukix 14.05.2012, 12:08:36 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [...] czy funkcje te są dostepne standardowo na serwerach php, czy będzie raczej z tym problem? Imagick nie jest aż tak popularny na hostingach jak GD, ale w tego co się orientuję na sporej ich ilości jest dostępny.Zresztą i tak powinieneś użyć jakiejś w miarę normalnej biblioteki do podstawowych operacji na obrazach (np. Imagine), która zapewnia warstwę abstrakcji nad dostępnymi w PHP rozszerzeniami. W ten sposób wykorzystasz Imagicka, bądź GD w jednym projekcie w zależności od ich dostępności na serwerze. |
|
|
![]()
|
|
Pokazuje mi się komunikat:
Cytat Fatal error: Class 'Imagick' not found in... Czyli nie mam na serwerze imagicka? Mój serwer jest załozony w firmie nq.pl ten sam co to forum. Ten post edytował kukix 15.05.2012, 12:11:24 |
|
|
![]()
|
|
Na to by wyglądało. Tak więc raczej pozostaje Ci tylko GD (bo raczej wątpię w dostępność Gmagicka przy braku Imagicka). Swoją drogą mógłbyś pokazać zdjęcie przed i po zmianie rozmiaru? Oraz jak wpływa zmiana jakości z 90 na 100 w kontekście rozmiaru i jakości pliku?
|
|
|
![]()
|
|
Ostatecznie przygotowałem nastepujący kod:
Czy mogę coś jeszcze zrobić, żeby zeskalowane zdjęcie było lepszej jakości? Obecnie różnica pomiędzy zdjęciem zeskalowanym tą funkcją a zdjęciem zeskalowaneym w photoshopie jest ogromna na korzyśc photoshopa.. Szczególnie gdy zmniejszam zdjęcie do małych wymiarów np 100px X 100px przy wymiarach 200px X 200px jużjest znacząco lepiej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:22 |