![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jak w temacie, mam mały problem z działaniem sesji. index.php
panel.php
logout.php
Wiem, że panel to bardzo prosta rzecz tutaj, bo wystarczy wejść na www.xxx.pl/panel.php i już, ale nie o to tutaj chodzi, chociaż możecie napisać o jakichś zabezpieczeniach z miłą chęcią poczytam, ale teraz do tematu: Wchodzą w index.php widzę początkowo formularz logowania, który sprawdza czy podany user istnieje, jeśli tak i hasło się zgadza, to następuje przekierowanie do panel.php, gdzie mam przycisk WYLOGUJ, w logout.php zrobiłem usunięcie danych sesyjnych i sesji i na koniec przekierowanie z powrotem do index.php (u mnie to jest session.php), no i tu zaczyna się jakiś dziwny problem, sesji nie ma już chyba po session_unset i destroy, ale jeśli nastąpi mi przekierowania widzę tylko pustą stronę, dopiero po jej odświeżeniu wszystko wraca do normy i znowu mogę zobaczyć formularz logowania. Druga sprawa, już napiszę przy okazji, jak w trakcie logowania zrobić przycisk PAMIĘTAJ MNIE, czytałem o tym i są tam owszem wykorzystane sesje, ale po co ciasteczka ? Ten post edytował Szymciosek 13.05.2012, 20:21:58 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W Twoim przypadku nie można mówić o zabezpieczeniach : )
Proponowałbym Ci inne, przyjemniejsze rozwiązanie: plik lock.php
I teraz tylko sprawdzasz w swoim pliku panel.php, czy jest zalogowany uzytkownik i czy przypadkiem nie kliknął logout.
To tak najbardziej prymitywnie, Twoje nie działa z takich powodów, o których przeczytasz w googlach : ) Co do ciastek, to poczytaj o różnicach między zwykłymi ciastkami, a sesyjnymi i jak długo żyje (może żyć) każde z nich. //EDIT Aha, i jeszcze możesz się zapoznać z tym: http://www.php.net/manual/en/ref.session.php Ten post edytował prowseed 13.05.2012, 21:34:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 12:34 |